СДС излезе с остра декларация по позицията на ДСБ за предстоящите президентски избори. Днес тя беше оповестена публично. Още преди дни зам. председателят на партията Костадин Марков, който е и бургаски депутат от Реформаторския блок коментира, че номинацията на Росен Плевналиев от Радан Кънев е като да предложиш брак на комшийката с обява във вестника, че и мъжът и да поканиш на сватбата.

Ето текста на декларацията на сините, оповестена днес:

Съюзът на демократичните сили, призоваваме партньорите си от ДСБ, БЗНС, НПСД и гражданската квота в Реформаторския блок, да се придържат към истината в своите медийни изяви и да изяснят веднъж завинаги дали са в опозиция, или в управление!

Повод за нашето негодувание е съвместната пресконференция, на която представители на горепосочените, начело с неприсъствалия на последния Изпълнителен съвет председател на ДСБ, представиха полуистини и неверни интерпретации на дискусиите от провелото се на 17 май заседание.

Изявлението им, че СДС и ДБГ предлагат единна президентска кандидатура с Патриотичния фронт, е гаф, който може да се сравни единствено с номинирането на действащия държавен глава за нов мандат, без да бъде попитан за това!

Предложението на колегите от ДБГ, което обсъдихме, без да се вземе решение на заседанието, беше: всяка от партиите в Блока, на следващата среща на Изпълнителния съвет да каже, дали е склонна да започнат разговори за единна кандидатура за президент във формат цялата управляваща коалиция ( ГЕРБ, РБ, ПФ) и едва след постигането на съгласие между всички партньори в управлението, да се обсъждат конкретни личности.

Припомняме, че от СДС първи заявихме позицията си за президентските избори, и тя е, че РБ трябва да има единен кандидат за президент, излъчен след вътрешни избори.

Вместо сериозно обсъждане на тази възможност, в рамките на РБ, от ДСБ предприеха изненадваща маневра с предложението да се подкрепи Росен Плевнелиев. С този ход ДСБ показа, че не желае да участва в президентските избори и има свои политически планове, различни от тези на Реформаторския блок.

Въпреки шумно заявяваната си опозиционност, виждаме как ДСБ и гражданската квота протягат ръка на ГЕРБ за разговори за общ кандидат за президент и управленски приоритети.

В същото време, ДСБ се опитаха да използват ветото на президента като политическа бухалка, с която да се разбие управляващото мнозинство и да се стигне до предсрочни избори. Те застанаха редом с ДПС, АБВ и БСП срещу дясното мнозинство в парламента. Рефренът – ако отхвърлиш ветото, ограничаваш правата на българите в чужбина да гласуват, е дълбоко неверен и манипулативен.

Като не приехме ветото, дадохме възможност за ЗИД, в който да се подобрят текстовете от Изборния кодекс. Обсъжданите нови предложения за броя на секциите и заявленията за гласуване, ще са напълно адекватни на желанието на българите в чужбина да упражнят своя вот.

Надяваме се, че колегите от ДСБ, БЗНС, НПСД и гражданската квота осъзнават, че поставят Реформаторския блок в нова политически неадекватна ситуация. От медийните им изяви излиза, че опозицията в лицето на ДСБ и гражданската квота, се опитват да се върнат в управлението, а БЗНС и НПСД, които де факто са в управлението, заемат ярка опозиционна поза.

Затова, от СДС призоваваме всички партии в Реформаторския блок, веднъж завинаги да уточнят своето място по оста управляващи-опозиция, за да можем да продължим с ясна визия по пътя към предстоящите политически предизвикателства.