Нищо не налага ГЕРБ да обяви рано кандидат-президентската си двойка. Да се върнем в Бургас през 2007 г., знаете колко спекулации бяха направени срещу опонентите на тогавашния кмет Йоан Костадинов. Това каза в отговор на въпрос има ли яснота в ГЕРБ кой ще бъде кандидатът на партията за държавен глава зам. председателят Цветан Цветанов, който днес пристигна в Бургас за среща с актива от цялата област.

„Във връзка с различните интерпретации смятам, че е по-добре да не се говори много по темата за кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. Когато предстоят избори, много повече се повишава напрежението, което ще повлияе върху управлението и политическата стабилност на страната. Нищо не налага по-ранното обявяване на кандидатите ни. ГЕРБ в момента има ангажираност в местната, законодателна и изпълнителна власт. Когато направим тези политики, за които хората са ни избрали, няма значение кога ще бъде обявен кандидата ни за президент. Нека да се върнем през 2007 година в Бургас, знаете колко много спекулации и внушения бяха направени в публичното пространство, за да се дискредитират опонентите на тогавашния кмет Йоан Костадинов. Бургазлии ни дадоха кредит на доверие, но Димитър Николов успя да го върне с реални политики и Бургас е страхотното място за живеене, където хората биха могли да инвестират и да е предпочитано от много млади семейства.“, каза Цветанов.

Той подчерта, че е закономерно бъдещят кандидат за президент да има стабилно семейство.

„Когато искаш да си обединител на нацията, трябва да пазиш семейните ценности. Как ще правиш политика, ако ти самият не си се погрижил и не си създал семейство и не си отгледал 1,2,3,4 деца?!“, каза той.

По темата на седмицата с излизането на АБВ от правителството Цветанов заяви, че действията на партията показват, че не са били искрени в намеренията си за стабилността на страната. „Когато формирахме кабинета, имахме споразумение с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт имахме достатъчно народни представители за мнозинство. Но имаше висока експертна оценка за Ивайло Калфин. Нямаше индикация за намеренията на АБВ да напусне управлението. Парламентарната група на партията не беше запозната с политическото решение на централата. Това решение е изненада за нас, но трябва да се съобразяваме и да можем да продължим напред“, добави той.

Цветанов добави, че ГЕРБ се стреми към комуникация с всички парламентарни групи.

„Конфронтацията не носи нищо добро. Когато има измения в секторните политики, започваме интензивни консултации. Към настоящия момент имаме стабилно мнозинство“, добави той.

Припомняме, че Цветанов е в Бургас за анализ на резултатите от местните избори. В аулата на Бургаския свободен университет се проведе среща, на която присъстваха кметовете на ГЕРБ от областта, общинските съветници и лидерите на местните структури на партията.