Оттеглянето на подкрепата на АБВ от правителството и излизането на представителите на партията от изпълнителната власт не влияе на взаимоотношенията с ГЕРБ и БСП по места. Това заяви зам. председателят на АБВ Румен Петков, който беше в Бургас по повод сформирането на женска структура на формацията. „По никакъв начин решението ни за излизане от формата, който подкрепя кабинета, не може да влияе на структурите ни по места. Ние имаме общини, където имаме активна и добра работа с ГЕРБ, в повечето работим добре с БСП, имаме такива, в които имам добри отношения с Народен съюз, с ДПС. Така че решението за излизане от формата за подкрепа на правителството, което е политически мотивирано, не влияе върху взаимооотношенията ни по места“, каза Румен Петков в отговор на журналистически въпрос дали ще има промяна в поведението на двамата общински съветници от формацията в Бургас. В местния парламент АБВ е представена от областния си лидер Антон Коджабашев и коалиционния партньор Тодор Ангелов. Двамата до този момент не са изразявали различна позиция от тази на управляващите от ГЕРБ в Бургас.

В морския град АБВ учреди женска структура, като ръковоството й беше поверено на две юристки – Петя Чернаева и Зоя Чернева.

В Бургас Румен Петков заяви, че визията на кандидата за президент, с който АБВ ще участва в изборите ще бъде дебатирана на 15-ти май, когато формацията ще проведе своя Конгрес.

„Ивайло Калфин е сред най-активно предлаганите за кандидат за президент. Той стои на вниманието и на дпуги организиции. Той е единственият министър за последните 10 години, който реализира цялостна реформа в тежък сектор. Товва е гаранция за неговия потенциал. Един без съмнение достоен и почтен човек, който и с акта с оставката си показа политическо мъжество. Решението на Националния съвет на АБВ за оттегляне подкрепата от правителството не може да бъде разглеждано като функция от Конгреса на БСП. Това е абсурдна теза, клише, опорна точка в недотам запълнени глави. Не можеш, когато една партия, която има самостоятелна политика, има остро отношение към секторни политикии и взема политическо решение, за което се говори повече от 3 месеца, да се правиш на изненадан и да го обръзваш с Конгреса на тези или онези.“, заяви Румен Петков. Той заяви, че очаква кандидатът за президент на ГЕРБ да бъде Бойко Борисов.

„От вчера се виждат доста непохватни опити да бъде обяснено, да бъде легитимиранно решението за неговото кандидатиране, след като Борисов няколко пъти казваше, че няма да е той“, добави Петков.