Ветото на президента Росен Плевнелиев предизвика срещуположни и ожесточени реакции от страна на Патриотичния фронт, който подкрепя управляващата коалиция. Очевидно изборното законодателство е поредната тема, която поставя на изпитание мнозинството в парламента. То е съпроводено с многобройни доводи от двете страни, но какво ще бъде окончателното решение – ще стане ясно вероятно в самата зала по време на гласуването. Очаква се ветото на държавния глава още тази седмица да влезе в парламента. До този момент Патриотичният фронт така и не отстъпва от промените в изборното законодателство, които ограничават вота в чужбина, а ГЕРБ пък ще заседава във вторник по въпроса. Един от депутатите на Реформаторския блок, който имаше активна позиция по горещата тема беше бургаският народен представител Костадин Марков. Ето и неговото мнение:

- Г-н Марков, ветото на президента за приетите промени в Изборния кодекс беше посрещнато остро от Патриотичния фронт, каква е вашата реакция?

- Във вторник ще се съберем, за да вземем политическо решение. Предварителната нагласа е да се подкрепи ветото на президента.

- Няма ли това да подложи на изпитание подкрепата на правителството, от Патриотичния фронт заплашиха с излизане от коалицията?

- Може да се окаже една от големите кризи в живота на това правителство и до оттеглянето на един от партньорите в управлението. Това дали ще доведе до избори не може да каже.

- Ако ГЕРБ подкрепи позицията на патриотите, вие как ще реагирате? Възможно ли е да поставите вие условие за излизане от управлението?

- Ние такива условия не сме поставяли. Имаше неща, които трябваше да бъдат обмислени по-добре преди гласуването на промените в Изборния кодекс. Аз се чудя изобщо защо трябваше да бъде пипан.Той работеше чудесно. Разбирам Патриотичния фронт, защото и аз след избори съм бил бесен, като виждам какво се е слувало в секции в Турция и до известна степен разбирам начина, който те са избрали да се ограничи тази тотална липса на контрол върху секциите там, както и начина по който се гласува. Но това не може да става за сметка на българите в другите страни. За мен беше едно добро решение Европейския съюз да е в отделна група. По всяка вероятност ще подкрепим ветото на президента.