Идеята с въвеждането на графа „не гласувам за никого“ ще стане причина за сериозно напрежение. Целта е да има само две партии, защото това ще вдига процентната бариера, каза бургаският депутат от Реформаторския блок Костадин Марков пред БургасИнфо.

Промените в Изборния кодекс предизвикват разнопосочни коментари и станаха причина за серия от скандали. „Реформаторският блок е единен в своята позиция“, каза Марков.

Според него РБ е и „против“ текста, касаещ дерегистрация на избиратели. „Не е редно депутатите да мислят схеми, работа на съответната административна служба е да изчисти списъците от мъртви души“, добави Марков. Той очаква, че е възможно по време на дебатите в НС да бъде направен опит да бъде вдигната пряко бариерата, която трябва да прескочат партиите, за да имат свои представители в парламента. „Това също ще създаде напрежение. Има и предложение на БСП, което на практика елиминира преференцията. Основните проблемни текстове са за задължителното гласуване и това, че направиха реферндумите да не съвпадат с другите избори, което ги обрича на ниска активност. Третата беля е във връзка с изборите в чужбина, че не дадохме възможност хората да си гласуват за съответни депутати, а те отиват в един кюп. Така влиза от Кюстендил бат Сали например“, добави Марков.