Двама от кандидатите за общински председател на БСП – Бургас: д-р Красимира Каракашева и Христо Панайотв си направиха отвод пред делегатите на днешната конференция. Оттеглянето на Панайотов беше очаквано, но изказването на Каракашева разбуни залата. В своята реч тя основно посочи допусканите до момента грешки в работата на партийната организация в Бургас. Изкаването й бе емоционално наситено, със сентенции и цитати. Каракашева остро разкритикува БСП, че изостава от процесите и реагира след тях.

„Ето, сега ще се строи паметник на жертвите на комунизма в Бургас, точно там, където е минала камионетката с нахвърляни партизани и ятаци. По този въпрос ние нямаме оформена позиция”, каза тя.

Д-р Каракашева изреди серия от въпроси за начина, по който са били редени листите за общински съветници, дори и за това кой е решил чии лица да бъдат поставяни на предизборните билбордове, както и защо едни кандидати били представяни с титлите си, а други без тях.

„И ние си имаме своя „кой””, заключи тя, след което заяви, че си прави самоотвод.

Христо Панайотов каза, че сред оставащите кандидати има хора, които по-добре биха се справили, като лидери и затова се оттегля.

Кандидатът за председател Женя Илиева подчерта в изкаването си, че е финансово и идеологически независима. Тя обеща, че в рамките на една седмица, след евентуалния избор, ще предложи работна група, която да действа за преструктурирането и организацията на БСП-Бургас.

„На следващите избори трябва да имаме обновена партия, с която да се съобразяват приятели и противници”, заяви тя.

Николай Тишев сподели пред делагатите, че БСП носи отговорност пред хората и е необходимо да стане по-силна и да бъде алтернатива на ГЕРБ.

„Бургаската организация има голям потенциал, въпросът е как да я мобилизираме. Трябва да подготвим и представим своите канидати не в последния момент. Нужно е да започнем да печелим битки и избори. Още от утре трябва да се захванем с укрепването и оздравяването на общинската структура”, каза той.

Според него е необходимо да се търси път за общи действия и с АБВ, и с „Движение 21”, както и да се съкратят вътрешно-партийните конфликти.

Очаква се името на новият лидер да стане ясно следобед.