Хора от гражданските отряди вземат пари, за да преведат мигрантски групи през страната, твърди концесионер на ловно стопанство, общински съветник в Бургас и лидер на ПП СЕК Георги Манев.

„Чувал съм, че 500 евро на човек се плаща на някой от групата за граждански арести. Това е един от вариантите, в който участват другите момчета, които също са патриоти, но са заблудени. Някой от тях взема определена сума. Някой от тях има уговорен канал, който в точен момент казва, че са видели група мигранти. 500 евро се плаща за човек, за да останат за момента в България. За 20 души сумата е 10 000 евро. Ако отидете в Елхово, ще видите, че всичко е празно. Те просто се регистрират в България и продължават пътя си нататък”, обясни за Нова тв Георги Манев, цитиран от „24 часа“.

Той призова обществото да реагира правилно и адекватно, и да съдействат на „Гранична полиция”, особено от хората, които имат имоти около границата.

Лично бившият директор на „Гранична полиция” ген. Илия Илиев принуди мигранти, преминаващи оттам, да останат на място, докато дойдат униформените, за да бъдат официално регистрирани в България.

„Ние не сме поставяли началото на задържане. Просто в момент на ловуване, когато засечем такива мигранти, викаме „Гранична полиция”, които идват и проверяват документите и багажа им. Виждал съм включително, че имат и наркотици. За да могат да вървят повече, те употребяват наркотик, извлечен от мака. Засичали сме и групи, които на петата минута от обаждането, в район от 20 километра вече ги няма. Те са интензивни и агресивни донякъде”, добави Георги Манев, концесионер на ловно стопанство.