Бившият кмет на Сунгурларе и настоящ общински съветник от БДЦ Георги Кенов е сред лицата, чиито имена бяха публикувани от турски медии в списък със забрана да влизат в Турция. Кенов беше един от хората, който влезе в пряка битка срещу бившия, настроен ислямистки, депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов. От тази война Хафъзов излезе победител, след като на местните избори Кенов, който управляваше два мандата Сунгуралре като кандидат на ДПС, беше отритнат и той се яви като лице на БДЦ, а партията, ръководена тогава от Лютви Местан, издигна настоящия кмет Васил Панделиев. Кенов загуби позициите си след мощен натиск и активно участие на Хафъзов и днес е общински съветник, чиято дума не се чува. Той започна отново лекарската си практика и в момента е лекар в Спешна помощ в Сунгурларе, живее във вила в гората край село Подвис, изоставен от доскорошните си приятели от ДПС. Докато самият Кенов се мъчи да се върне отново към ежедневието в лекарския кабинет, името му влезе в турски медии.

В списъка са имената на 143 български граждани със забрана да влизат в Турция. Извадка от медията беше публикувана от сина на Георги Кенов – Стефан Кенов, в социалните мрежи, а сред хората, които са я харесали, е настоящият председател на ОбС в Сунгурларе и враг на Кенов от последните години - Халил Ахмед. До скоро той беше общински председател на местната структура на партията и отявлен привърженик на депутата Хафъзов от ДПС и слушаше в захлас неговите пламенни речи, в които обявяваше Сунгурларе за турска община.

В списъка са политици, духовници, настоящи и бивши кметове и настоящи и бивши съветници, след които и бившият председател на Общинския съвет и настоящ общински съветник в Айтос Ружди Хасан. Все хора, които не са били рамо до рамо до депутата Хафъзов, роден в айтоското село Тополица.

„Аз съм европеец, свободен гражданин и никой няма право да ми забранява да ходя в Турция. Бил съм в тази държава единствено като кмет, работещ по проекти по трансгранично сътрудничество и съм укрепвал работата между двете страни. Та аз дори турски не знам, защо ще ми забраняват да преминавам границата. Сигурен съм, че всичко, което се случва, е заради депутата Хюсеин Хафъзов, но един ден аз ще го разоблича“, каза пред Бургас инфо бившият кмет на Сунгурларе Георги Кенов.

Той призовава нашите власти да видят случващото се в Сунгурларе и най-после да обърнат внимание на сигналите му за опитите на Хафъзов за разпространението на радикален ислям. „Ръководството на ДПС в Сунгурларе е същото, като от времето, когато седяха на една маса с него и подкрепяха идеите му, сега те не мърдат от там. Дори направиха най-приближената му Хатидже Георгиева общински председател на мястото на Халил Ахмед“, категоричен е Кенов.

Самият той в момента едва ли е заплаха за сигурността на южната ни съседка, тъй като е съсредоточил усилията си към връщане към лекарската практика, която беше изоставил докато кметуваше. „Живея във вила в гората, изоставиха ме всички, които опитваха да се държат близо до мен от ДПС. Започнах работа като лекар в Спешна помощ и не съм никаква заплаха за Турция, нито пък имам намерения да бъда такава.“, каза Кенов.

Разцеплението в ДПС обаче тепърва ще набира скорост в Сунгурларе, тъй като там местното ръководство е близко с отцепилия се Хафъзов, а в Айтос настроенията срещу него са на път да ескалират.