”Вариантът ни за излизане от дълбоката криза бе със силно евроатлантическо мнозинство. Ако видите международната преса какво пише днес за нас - че прозападните сили ще изведат България от кризата.” Така бившият външен министър Надежда Нейнски коментира създаването на правителство с втория мандат на ПП-ДБ в предаването ”Лице в лице” на БТВ.

Тя подчерта, че бъдещето ще покаже дали евроатлантическото мнозинство ще се справи с проблемите на страната, тъй като се надигат гласове на ксенофобия и национализъм.

Тя изтъкна, че изпитание пред това мнозинство ще са местните избори. "Ако няма взаимно доверие и договорка, местните избори, където ПП-ДБ и ГЕРБ ще са основни конкуренти, могат да взривят правителството", изтъкна тя.

„Смятам, че споразумението между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България можеше да бъде направено и по друг начин. В момента отговорността е на тези, които взеха това решение, а именно лидерите на двете формации.

Тя е изключително голяма. Те си нямат доверие, но трябва да започнат да го изграждат. То може да се изгради през една пътна карта за реформите“, обясни дипломатът.

„Единственият начин да се пребори разочарованието на избирателите е да има бързи и дълбоки реформи, които да удовлетворят обществото“, смята Нейнски.

„Ясният партиен ангажимент, който поеха двете политически сили, показва, че те пряко се ангажират с управлението. Можеше да бъдат избрани равен брой експерти от всеки отбор.

Не трябва да минава на заден план идеята за скрепяване на доверието. Ако има доверие – ще се намери формула, ако няма – ще бъде голямо изпитание“, предупреди бившият външен министър.

„Добро или лошо това решение, трябва да се обясни на избирателите. Много от тях останаха разочаровани. Трябва да помислим и за големият брой хора, които не излязоха да гласуват на изборите и дали сега няма да изберат политическа сила“, допуска тя.