Мeta, компанията майка на Facebook и Instagram, беше глобена с почти 400 милиона евро от основния регулатор по правата за поверителност за нарушаването им. Някои експерти смятат, че този ход може да застраши основния източник на приходи за компанията.

В сряда Комисията за защита на данните на Ирландия наложи две отделни глоби - 210 млн. евро на Facebook за нарушаване на знаковите правила на блока за защита на личните данни и 180 млн. евро на Instagram за подобни нарушения.

Решението също така разпорежда на Meta да приведе подхода си към обработката на потребителски данни в съответствие със законодателството на ЕС в рамките на три месеца, което може да има значителни последици за начина, по който двете социални мрежи използват личните данни за реклама, които са основният източник на приходи за компанията с оборот 335 млрд. долара.

Преди влизането в сила на Общия регламент на ЕС за защита на данните (GDPR) през май 2018 г. Meta въведе промени в своите условия за ползване на услугите, като ги направи достъпни за потребителите само ако те се съгласят, че данните им могат да бъдат обработвани за предоставяне на точно насочена реклама.

Ирландският регулаторен орган обаче установи, че Meta на практика принуждава потребителите да приемат тези условия, като твърди, че "няма право да използва правното основание "договор" като предоставяне на законно основание за обработването на лични данни".

Meta заяви, че ще обжалва решението и че подходът ѝ е в съответствие с правилата за защита на личните данни в Европа. "Твърдо вярваме, че нашият подход спазва GDPR, поради което сме разочаровани от тези решения и възнамеряваме да обжалваме както решенията по същество, така и глобите."

Meta добави: "Тези решения не възпрепятстват целевата или персонализираната реклама в нашата платформа. Решенията се отнасят само до това кое правно основание използва Meta при предлагането на определени реклами. Рекламодателите могат да продължат да използват нашите платформи, за да достигат до потенциални клиенти, да развиват бизнеса си и да създават нови пазари."

Според правни експерти и активисти за защита на личните данни обаче решението, ако бъде потвърдено, може да подкопае бизнес модела на Meta, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Австрийският активист за защита на личните данни Макс Шремс заяви: "Това е огромен удар върху приходите на Meta в ЕС. Сега хората трябва да бъдат питани дали искат данните им да бъдат използвани за реклами или не... Решението също така гарантира равни условия с други рекламодатели, които също трябва да получат съгласие за ползване на услугата".

Джонатан Комптън, партньор в лондонската адвокатска кантора DMH Stallard, заяви: "По-дълбокият проблем за Facebook, която разчита на персонализирането на рекламите за потребителите за около 80% от приходите си, е, че това дело удря в основата на този модел, като на практика лишава технологичните фирми от възможността да използват лични данни, за да адаптират рекламните продукти към отделните потребители, ако това означава да се събират техни потребителски данни, за да се извърши адаптирането".

Мета е била глобена с приблизително 1,3 млрд. евро в Ирландия по пет различни дела за по-малко от две години. Освен финансовата тежест за Meta, глобите подчертават разногласията относно начина, по който се прилагат правилата за защита на личните данни в Европа.