Срещи с Борисов – това е една от най-бруталните и безпардонни лъжи, които съм чувала някога. Така вицепрезидентът Илияна Йотова, която гостува в предаването „На фокус с Лора Крумова”, коментира острия тон, разменен между „Продължаваме Промяната” и президента Румен Радев.

Съпредседателят на ПП Асен Василев обвини Радев в лични срещи с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а в отговор държавният глава нарече ПП „шарлатани, откраднали надеждата за промяна”.

Йотова коментира и кандидата за премиер, издигнат от ГЕРБ – проф. Николай Габровски. „Смятам, че дори ако стане чудото и той стане министър-председател, много сегашни и бъдещи пациенти ще го загубят”, каза вицепрезидентът. Според нея съставът на кабинета ясно ще отговори на въпроса дали две години по-късно ГЕРБ е излязла от обществената изолация.

Илияна Йотова коментира и отказа на Нидерландия и Австрия България да влезе в Шенген. „Не бива с лека ръка да предаваме собствените си позиции и да твърдим, че поредният отказ за България и Румъния се дължи на политическата ситуация. Това могат да бъдат приказки само за политици, които нямат хабер от това как тече процесът за присъединяването към Шенген, или които предварително са се предали. Тези хора никога няма да разберат, че ЕС не се дели на големи и малки държави. ЕС се състои от равноправни страни и в това отношение България е не по-малка страна от всички останали”, каза вицепрезидентът. По думите ѝ ситуацията с границата е изцяло измислена, а страната ни отдавна борави с инструментите на Шенген.

Вицепрезидентът не пропусна да коментира и отстраняването на Явор Божанков от парламентарната група на БСП. „Не го познавам, но не смятам, че е голяма загуба за парламентарната група”, категорична беше Йотова.