Дали отиваме на изборите ще решат органите на БСП - в понеделник свикваме Изпълнително бюро, във вторник Национален съвет, и коалиционните ни партньори. Това заяви пред Nova News вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова.

Тя коментира темата със скандалния запис от заседание на „Демократична България“ (ДБ) и отказа на „Има такъв народ“ (ТН) да участват в бъдещо управление. „Използваха го за повод. Очевидно причината е по-дълбока. Започвам да мисля, че ИТН изобщо не са имали намерение да участват в бъдещо управление. И търсеха повода, Христо Иванов им го даде“, заяви Нинова.

„Всеки в парламентарната група и партията си може да говори каквото и както реши“, посочи тя относно записа.

„Направиха истерия от това, което се говори. Чували сме разговори на Бойко Борисов, които са далеч по-страшни“, припомни тя. „ГЕРБ и ДПС да бъдат морален ментор в този момент е абсолютно неподходящо“, изтъкна лидерът на БСП.

Въпреки това, по думите ѝ, от записа трябва да се направят някои изводи. „Ние подходихме принципно, правилно и нормално“, изтъкна тя.

„Докато ние сме подхождали така, на много от колегите в главите са се въртели вече постове, министерски кресла. Това по време на разговорите помежду ни не беше обсъждано. Изводът, който си правя е, че нашият сериозен, принципен подход не е бил достатъчен, и през цялото време докато сме водили разговори по програма, колегите са си мислели за постове“, обясни Нинова.

Мисля, че предварително е имало замисъл този мандат да не се състои“, посочи тя и добави, че това, което е ускорило реакцията на ИТН е кандидатурата на Бойко Рашков и законът за КПКОНПИ.

„Истински страх да не се случи борбата с корупцията вече реално. Уплашиха се и решиха отново да дръпнат ИТН за пореден път“, смята вицепремиерът.

„Нито сме обсъждали нито сме приемали решения да изчезне името на Бойко Рашков от програмата“, каза тя и обясни, че в предложението на БСП името на Рашков е било в програмата. „От това, което те върнаха, се виждаше, че той отсъства“, уточни тя.

Относно това дали е имало договорка ИТН да останат без министри, тя заяви: „Никой от партньорите, с които сме разговаряли, не ни е поставял такова условие“

„Христо Иванов се обади, нещо като извинение, да не разбирам тези думи казани в групата му, по начина по който се интерпретират. Разбира се, чуваме се с Кирил и Асен Василев“, разкри Нинова.

"По този повод дали да задържим мандата също се чуха някои истерични крясъци", каза вицепремиерът в оставка.

"Искам да поговорим за срока на мандата, защото очевидно това е новата опорка за атака на БСП", заяви Нинова и припомни, че миналата година БСП са задържали мандата 11 дни, но не е имало "призиви за кръв". "Всички тогава ни молеха да го държим и никой не се е сети, че същата Конституция действа. Сега е обратното", обясни тя.

"Разликата е в последните 7 месеца. Разбраха че това правителство, и ако направим ново и то продължи, няма да има прошка за кражби, корупция, схеми, олигарси", категорична беше Нинова.

Според него ключов е въпросът за избор на председател на КЕВР. Работодатели и бизнесмени ѝ звънели разтревожени от факта, че няма да има кой да определи цени на електроенергията и водата. "Искаме да оставим България стабилна и хората да са сигурни какво ги чака зимата", изтъкна тя.

На въпроса каква е вероятността да се състави кабинет Нинова отговори: „Ще ви отговоря във вторник“.

Попитана дали е обсъждана позицията на Кирил Петков в бъдещ кабинет, тя каза: „Не. Обсъждан е Асен Василев за премиер“. И уточни, че всички преговарящи са се съгласили с кандидатурата на Василев, включително и ИТН.

По думите ѝ, ИТН не са казали, че ще излязат от преговорите, ако Василев бъде предложен за премиер.