Най-дейната част от опозицията в Общинския съвет в Царево излезе с отчет пред местните жители за действията през изминалата година. Той е от тримата общински съветници от Движение „Гергьовден“ Емил Пейчев, Станислав Добрев и Атанас Желязков.

„Преди малко повече от година, влизайки в състава на Общински съвет-Царево, Ви обещахме, че ще направим необходимото за да не губим връзка с Вас – избирателите. Стараем се да Ви държим в течение на случващото се в Община Царево и най-вече да предлагаме градивни решения за добруването на най-южната Черноморска част на България. На ясно сме, че управляващите не ценят критиките и съветите ни, но ние вярваме, че в резултат на нашите действия се случват добри неща в Царево.“, посочват общинските съветници.

Те подчертават, че многократно са призовавали да се отделят допълнителни средства за дейността на болницата в град Царево. „В крайна сметка кметът на общината все пак предложи да се прехвърлят 44 500лв. от държавните средства за зимна подръжка като субсидия към общинския медицински център в Царево. Нямахме този успех, когато предложихме заплатата на кмета на общината да бъде равна на три средни работни заплати в Община Царево /3х681=2043лв./. Предложението ни беше отхвърлено и в момента заплатата на градоначалника ни е в размер на около 5 000 лв. на месец. Не успяхме да спрем и повишението на такса смет. По предложение на кмета Лапчев собствениците на имоти в община Царево вече плащат над половин милион лева повече от преди за същата услуга. А дейността по сметоизвозването услужливо е дадена на частна фирма на завишена цена.

Много ни се искаше да убедим администрацията, че в резултат на пандемията от началото на годината ще трябва да се помогне на засегнатите бизнеси и останалите без доходи граждани. Предложихме множество мерки за намаляне на негативните последствия от Covid – 19, но отново не бяхме чути.“, се казва в отчета.

Тримата съветници отчитат още, че през изминалата година са взели активно участие в обсъждането на новия ОУП на община Царево. „Предложихме всички общински и държавни имоти в близост до бреговата ивица да бъдат използвани само и единствено за широки публични функции. В крайна сметка плановете на управляващите да урбанизират тези територии с цел продажба и последващо застрояване за сега отпаднаха.
Ние вярваме, че всички трябва да знаят за какво и как се разходват парите ни. Като Ваши представители поискахме официална справка от общината за това:
Колко ни струва провеждането на Рибения фест в Царево?
Кои са хората и защо са дарили на общината 115 000лв. през 2019г.?
Колко са просрочените задължения на общината към бизнеса?
Колко пари дължи общината на Депото за отпадъци в Радвадиново?
В повечето случаи кметът ни отговоря, че засегнатите /”третите”/ лица не желаят тази информация да бъде оповестена. Кметът упорито крие истината от всички ни, но ние вярваме, че с общи усилия ще успеем стигнем до нея!“, подчертават от опозицията.

Според Пейчев, Добрев и Желязков следващата 2021 година ще е не по-малко трудна и сложна.
Едва ли бизнесът по нашето Черноморие отново ще може да разчита на това, че Гърция и Турция ще затворят границите си за българските туристи за следващото лято! Има реална опасност собствените приходи на общината да бъдат засегнати сериозно, а в същото време ще трябва да изплажщаме главницата от кредита в размер на 7 млн. лв. През следващите 12 години община Царево ще изплаща на Банката – кредитор по 650 000лв. на година. Дано построеното с тези пари издържи до тогава!
Уважаеми съграждани бъдете здрави! Бъдете активни!“, заявяват тримата съветници.