Гражданската инициатива „По-добрият град“ застана в подкрепа на кандидата за кмет на Бургас Константин Бачийски. Нейните представители - музикантът Елена Клеппе, к.д.п. Георги Събев, Мишел Димитров- музикант и Стайко Стайков, който се занимава с рециклиране на суровини, ще участват в местните избори в подкрепа на листата на ПП СЕК, която издига Бачийски за кмет.

„Хората, които стоят зад тази инициатива, дават добра добавена стойност на нашата листа. Това, че се включва гражданска инициатива показва, че СЕК е отворена към предложенията и идеите на гражданите. Идеите идват от самите хора. Те определят политиката ни. Ние се борим за една цел или кауза, докато не я реализираме. Обединението дава още по-голяма сила на нашата листа.“, каза кандидатът за кмет.

„По-добрият град“ е идея на съмишленици, които са с разнообразен образователен, професионален и житейски път. Обединява ги натрупаният опит от взаимоотношенията с национални, европейски и световни институции и желанието за използване на този опит в полза на Бургас. Според представителите на инициативата Бургас трябва да си върне славата на най-силния икономически център, да стане пристан на всички следващи поколения, да даде възможност на всички свои жители, които знаят, могат и имат компетентността да участват в неговото развитие. „Бургас-интелигентен град. Бургас – устойчив икономически център. Бургас – градът на морето и влажните зони“, са част от целите на инициативата, която е събрала над 650 души.

„Идеите на Константин Бачийски и на „Средна европейска класа“ се свързват с философията на „По-добрият град“. В тях е заложено силно регионално развитие, сътрудничество на териториален, икономически и социален признак. Оползотворяване на регионалната инфраструктура и предпоставяне на интермодалността на база потенциалните ресурси на Бургас – въздушен, железопътен и воден транспорт, е пътят за новото икономическо развитие. За интермодалност се говори отдавна, но не се прави много, дори се загуби част от този потенциал. Резултатът от създаване на карго летище и Свободна икономическа зона в зоната на Летище Равнец може да бъде само един – създадени нови възможности за обслужващ, съпътстващ развитието на интермодалния терминал бизнес и стотици нови работни места. Оползотворяване на морските и водни ресурси на Бургас чрез развитието на влажните зони на база интегрираност на действия на различни институции – това е пътят към силна синя икономика на Бургас“, посочват от „По-добрият град“.

Според Константин Бачийски за 10 години Бургас може да влезе в топ 100 на най-добрите градове в Европа. „Хората трябва да си поставят големи цели и да се стремят да ги постигнат“, каза той.