ГЕРБ-Бургас призова цялата общественост, кметове на общини, кандидати за депутати от всички политически сили да реагират мощно срещу проекта за решение на Министерски съвет, с което се орязва броя на студентите, които ще бъдат приети през следващата година да учат туризъм и обществено здраве в университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

„Силно са намалени бройките за прием в университета в две ключови специалности и направления – туризъм, здравни грижи и обществено здраве. В Бургаски регион това са приоритетни теми и сектори. Туризмът е структуроопределящ отрасъл. Не само трябва да продължаваме да развиваме инфраструктурата за достъпност, като предпоставка за туризма, но и да го обезпечаваме с добре подготвени кадри. Това е пряко свързана тема с важността на образованието и инвестициите в него. Здравните грижи също са много важни за региона, свързани с приоритета, който сме обявили - създаването на Медицински факултет в града за обучение на лекари. Учудващо и неразбираемо е това, което е предложено за бройките за универстиета за следващата година. Нашият призив към служебното правителство е да се вслушат в апела на Бургас. Нека да подкрепим университета, така че да могат да бъдат обучавани студенти в заявените от тях бройки“, каза водачът на листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева.

Кандидат-депутатите от партията са провели днес срещи с ръководството на ВУЗ-а, а по-късно и с представители на туристическия бранш.

„Обсъдихме тази притеснителна информация, те също ще подкрепят с писма университета, които ще изпратят до Министерството на образованието. Общините също трябва да вземат отношение, Община Бургас вече излезе с позиция“, добавиха кандидатите за народни представители.

Според Димитър Бойчев проблемът е много сериозен и има кратко време за реакция. „Този проект е вече вкаран за обществено обсъждане. Искам да изляза от партийните пристрастия и да призова всички кандидати за народни представители, бивши депутати да изразят своето отношение и да реагираме. Ако няма по-сериозна позиция от абсолютно всички, според мен, няма да постигнем желания ефект. Нека представители на всички политически сили да изразят своето становище, всеки да помогне, както може“, отправи своя апел Бойчев. Той посочи, че за Колежа по туризъм от 320 заявени бройки, са одобрени 88, при прием за миналата година 120 бройки.

„Сами разбирате, че най-големият проблем през летния сезон за туризма - това са квалифицираните кадри. Трябва да има много сериозна реакция от всяка страна, която има отношение по темата, най-малкото да се запази и увеличи възможността за прием на студенти, а капацитетът на Колежа туризъм е много по-голям“, каза Бойчев. Другият голям проблем е броят на студентите, които ще бъдат приети във Факултета по обществено здраве.

„Нашата цел е за привличане на други университети, филиали, както и откриване на Медицински факултет, за да запазим нашите младежи да не излизат от Бургас, да учат тук. А в момента се получава ситуация – точно обратната. Редуцират се бройките и нашите младежи трябва да ходят да учат извън Бургас, като предпоставката да се върнат става много по-малка. Ние се ангажираме при следващо правителство да се взема предвид нуждата на региона, на университета и така да бъде съобразен с тях приемът. Одобрени бройки за обучение на кадри в туризма има в Севлиево, Свищов, Сливен. Това е некоректно .- меко казано. Нека всички реагираме!“, призова Бойчев.

Проф. Севдалина Турманова, която е преподавател в университета и кандидат-депутат от ГЕРБ, каза, че вярва, че бъдещето на учебното заведение ще провокира общественото мнение. „Трябва да се преразгледа този проект за решение така, че да може университетът да получи поне бройките, които миналанта година са му били предоставени. За Факултета по обществено здраве и здравни грижи положението е тревожно също, както и за туризма. За двете специалности „Обществено здраве“ и „Здравни грижи“, при поискани 105 бройки, са получени едва 53“, каза тя.

Представителят на младежите на ГЕРБ Галя Василева, която също е кандидат за народен представител заяви, че младите хора да остават в Бургас, да учат и да работят тук. „Туризмът се развива в Бургаска област, за нас най-реално е кадрите, които работят в него, да учат тук и да практикуват“, каза тя.