БСП и ГЕРБ отправиха забележки към Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предложен за разглеждане на първо четене в пленарната зала, съобщи БТА.

Законопроектът ще бъде гласуван утре като първа точка от програмата за работа на депутатите.

По време на дебата депутатът Георги Михайлов от "БСП за България" настоя предложеният законопроект да бъде оттеглен, тъй като не са взети предвид критичните бележки на Българския фармацевтичен съюз. Михайлов отбеляза, че в същото време текстовете "касаят гръбнака на лекарствената политика в България".

Лъчезар Иванов от ГЕРБ също изрази забележки към обсъждания нормативен документ. Според него, така, както са предложени разпоредбите, само ще създадат смут в системата. Той бе категоричен, че на този етап аптеките нямат готовност за въвеждането на изискванията, свързани с новия софтуер и електронното отчитане към НЗОК.

Иванов коментира, че със системата за верификация, която с този закон трябва да бъде утвърдена, се внася доста смут, и даде като пример данни от анкета сред 600 аптеки в страната. Според тях половината от аптеките няма да могат да верифицират, тъй като 70 на сто нямат резервно електрозахранване, а 15 на сто имат прекъсване на интернет за повече от час.

Проф. Михайлов отбеляза, че с промените в закона, и по-специално с разпоредбите на чл.52, т.2, се ограничава употребата на иновативни лекарствени средства. "Оттук нататък никакви иновативни средства не се въвеждат, който иска иновации, си бърка в джоба и ги плаща. Това е много сериозен проблем, който трябва много внимателно да се прецизира", каза депутатът.

Той възрази и срещу начина, по който се пропагандира генеричната политика в България. Да дадете на един фармацевт правото да прави редакции на лекарската рецепта и да предлага каквито той реши генерични медикаменти излиза извън нормалните професионални взаимоотношения между лекар и фармацевт, коментира Георги Михайлов.

По думите му, недопустимо е една рецепта, която е написана от лекар, да бъде санкционирана от фармацевт. Той каза още, че предложението фармацевтът да отпуска лекарствени средства без рецепта с цел да не се прекъсва лечението на пациента, не почива на никаква професионална основа.