Комплексният онкологичен център в Бургас ще надгради своето оборудване със закупуването на модерен ПЕТ скенер. Очаква се той да заработи след изграждането на новата сграда към поликлиниката на КОЦ, която трябва да е готова след една година.

ПЕТ скенерът обединява два апарата в едно – позитронна камера и скенер. Той е представител на тъй наречената хибридна техника, която навлиза във всички сфери на медицината. За работата с него се използват различни радиоактивни вещества, като в България се работи само и единствено с 18-флуор глюкоза (FDG). По света се използват и съединения на въглерод и кислород, които отделят позитрони при своето разпадане. Апаратът прихваща тези позитрони, трансформира ги в електрически импулс и оттам в образ.

„Приложението на апарата е много широко във всички области на онкологията. Най-ценното е, че 18-флуоро глюкозата се натрупва там, където има туморни клетки, които се развиват. Тъй като глюкозата участва в метаболизма на всички клетки, натрупването й в повече на дадени места, означава, че има процес, който е злокачествен. 18- флуор глюкоза се натрупва и в здрави тъкани, като преценката на лекаря е доколко това е физиологичен или патологичен процес.Този метод дава най-ранна представа за прогресията на раковите заболявания”, обяснява д-р Петя Тусчиева, ординатор по медицинска радиология в КОЦ Бургас.

Най-висок резултат методът има при търсене на метастази в лимфни възли и при рестадиране на заболяването. Например, ако дадена пациентка с рак на гърдата е оперирана, лекувана, но състоянието й не се подобрява, тогава се прави изследване с ПЕТ скенер, за да се установи какво точно се случва в организма й. Освен това ПЕТ скенерът е много ценен метод за проследяване на ефекта от лечението на болни с метастази в различни органи и системи.

„ПЕТ скенерът е изключително полезен за лъчетерапевтите. Спрямо образа от позитронната камера още по-прецизно в детайли се прави планиране на лъчетерапията. Причината е, че с натрупването си в клетките 18-флуор глюкозата позволява да се види къде е туморът. Апаратът помага много при локализиране на тумори на ларинкса и в устната кухина, защото структурите в нея са една до друга и обикновено е трудно да се прецизира обемът им”, допълва д-р Тусчиева. ПЕТ скенерът не е подходящ само при рак на простатата, защото при него трябва да се използват други вещества, а не 18-флуор глюкоза, както и при туморни образувания в мозъка.

Изследването с ПЕТ скенер се покрива от Здравната каса. Бургас ще е шестият град в страната, в който ще има този апарат.