Сдружение на бургаските болници алармира на спешна пресконференция, че има информация, според която подготвящата се Здравна карта предвижда намаляване на легловата база в областта, което ще засегне местното здравеопазване. Според собственика на УМБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих е възможно определянето на бюджетите на областите да е в ущърб на Бургас.

„В последните години има значително подобрение на здравната услуга в Бургас и вече имаме обратна миграция, т.е. все по-малко бургазлии се лекуват другаде и все повече жители на други градове идват да се лекуват тук. Всяка година цифрата се вдига с хиляди. Това е добре, но следващият етап в българското здравеопазване е много опасен и, ако не сме обединени, може да доведе до големи катаклизми. Първото ни притеснение е определянето на бюджетите по области, а второто – легловата база. Това означава дали за болните от дадено заболяване ще има легло в Бургаска област или не. Също дали ще може да разкрием в бъдеще отделения по детска онкология, детска урология и детска хирургия или друга специалност, или не. Защото,когато здравната карта се изготви, се заключват и специалностите. Тогава ще имаме проблем. Това е казусът, с който ще се заеме сдружението”, заяви Семир Абулемих. Той обяви, че предлага нов председател да бъде д-р Александър Маджуров. Целта е да се избегне политическият оттенък, понеже Абумелих има дълга кариера като общински съветник, а след това и като народен представител.

В момента в сдружението на бургаските болници неофициално участват 17 лечебни заведения.

„Ще бъдат поканени всички лечебни заведения, независимо дали са частни или държавни. Лимитирането на дейността ни много ни затруднява през летния сезон, защото не можем да предположим колко пациенти бихме обслужили. Причината е, че тогава случаите са основно на остри заболявания и травматизъм, а ние нямаме право да откажем помощ. И тогава нещата за Бургас стават доста по-трудни. Надяваме се нашият глас да бъде чут”, зави д-р Маджуров.

Семир Абумелих сподели, че целта на сдружението е да не позволява Бургас да бъде ощетен, за да бъдат удовлетворени желанията на Варна, Стара Загора или Пловдив. Новата Здравна карта трябва да бъде готова до 2 месеца, като няма предварителна ясното какво включва тя и дали Бургас наистина е застрашен. В случай, че това е така, както Сдружението на бургаските области, така и пациентските организации могат да се обявят против и да не я подкрепят.