Райският газ, който свободно се продава от амбулантни търговци в Слънчев бряг, се оказа „много хубава проба“. Това заяви днес зам.-шефът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Виргиния Цанова. Преди седмици репортер отнесе розово флаконче за изследване от здравните инспектори, за да се установи какво е съдържанието на капсулата, от която стотици туристи вдишват и издишват като за световно.

„Това е едно нещо, което се продава нелегално. Само че ние отговаряме за легалното разпространение“- С тези думи директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров обясни бюрократичната въртележка, в която райският газ от Слънчев бряг попадна и прехвърленето на проблема между институциите.

„Райският газ се използва в медицината, използва се в реанимацията, в хирургията. Но той е на съвсем различен разрешителен режим. Това, което се продава в Слънчев бряг е нелегално“, заяви той.

От РЗИ установили, че флаконите от курорта по документи са предназначени за хранително-вкусовата промишленост и се използват за сметана. От там подчертаха, че имат еквивалент на консервант.

„Той си излезе една много хубава проба райски газ, която е консервант за сметана. И никой няма да се закълне, че този газ става за инхалиране. За какво да ги санкционираме тогава?“, попита д-р Цанова и препоръча на потребителите да я използват по предназначение: „...Сложете я в сметанатата и си я яжте. Но не може да си я инхалирате. Няма опция този райски газ да се продава на пътя и да се инхалира“.

От здравната инспекция общиха, че няма законово основание да контролират продажбата на райски газ за кулинарни и други цели и направиха аналог с дишането на лепило. „Имаше едно лепило- „Кале“ навремето, то било най-качественото. Ходят като въртоглави, замайват се“, припомни д-р Паздеров. Д-р Цанова допълни:

„Между другото половината „Комлука“ инхалира лепило. Мислите ли, че ще отидем да конфискуваме лепилото, което те дишат, от книжарниците? И да спрем продажбите?!“

РЗИ подчертаха все пак, че райският газ влияе върху централната нервна система, има упойващ ефект, а „според състоянието на човека, който го инхалира, и липсата на медицински контрол, всичко може да стане“. В медицината, само три неща не могат да станат, но аз няма да ги кажа, защото ми е неудобно“, обобщи д-р Цанова.