България ще подаде искане седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да бъде преместено от Лондон в София. Това пише “24 часа”, като се позовава на правителствени източници.

В момента българското правителство изготвя аргументация защо след Brexit агенцията трябва да бъде преместена в България. Искане за ЕМА вече е подала и Хърватия.

България ще кандидатства и за още две от европейските институции, които в момента са със седалище във Великобритания - Европейския банков орган и ЕБВР. За тях обаче трудно ще се преборим с Франкфурт, който се превръща във финансовия център на ЕС след излизането на Лондон, обясниха от правителството.

България и останалите страни от Централна и Източна Европа да организират обща лекарствена борса, която да намали цените на медикаментите за тези пазари, предвижда пък одобрено в сряда от правителството споразумение.

Инициатор за общата борса бе българският здравен министър Петър Москов. Споразумението има одобрение и от съвета на здравните министри на ЕС.

Реално 11-те държави от Централна и Източна Европа ще провеждат общи обществени поръчки и ще си изпращат лекарства една на друга при липси на пазара. В споразумението освен страни от ЕС влизат и Сърбия и Македония.