„Администрацията на Община Бургас подкрепя докладната за увеличаване на средствата за здравеопазване, защото опасността от пандемията не е преминала. От днес леглата на територията на Бургас за лечение на COVID-19 са 322, като 22 са интензивни. За сравнение вчера бяха общо 260. Днес имаме пик на инфектираните - 182, от които 90 в Бургас”, заяви кметът Димитър Николов по време на онлайн заседанието на Общинския съвет. Местният парламент подкрепи предложението на групата на ГЕРБ за здравеопазване да бъдат отпуснати повече средства.

„Все още не е измислено лекарство за коронавирус, но медицината е измислила ваксина. След 1 и 2 фаза в Бургас има 4700 имунизирани медици, служители в образователната система, включително висшето образование. Хубавата новина е, че от тях след първа игла са се разболели 7 човека, от които всички много бързо са се излекували без да развият тежка фаза, въобще не се е налагал кислород или апаратна вентилация. Във връзка с това на територията на общината са ракрити 15 пунка за имунизации с два мобилни екипа. Има и денонощен пункт в ДКЦ „Св. Николай Чудотворец” в сградата на УМБАл Бургас”, добави кметът.

Той отправи молба към съветниците при разглеждане на проекта за бюджет за 2021-ва да подкрепят предвидените средства за здравеопазване, за да може да се реагира при необходимост.