Инкасо автомобилът в Средец, при опита за грабеж на който на 8 февруари т.г., загина 20-годишния Христо Борецов-един от въоръжените нападатели, не е бил брониран. Това съобщиха днес източници близки до разследването. Именно липсата на защита е причината, поради която куршумът, изстрелян от гард срещу въоръжените похитители в колата, успял да пробие предното панорамно стъкло и пронизал смъртоносно Христо, който издъхнал минути след това.

Първоначалният план на двамата похитители бил да отвлекат автомобила с парите. Нападнали гардовете на инкасото, докато слизали от колата, започнали да ги удрят с пистолет по главите. После се качили във возилото и се опитали да го подкарат, но в същия момент един от охранителите – бивш военен извадил пистолет и стрелял срещу купето.

Инкасо колата не е била обезпечена в максимална степен за гарантиране на сигурността. Според Наредба № 21 от 24 юни 2004 г. за реда за организиране охраната при транспортиране на ценни пратки и товари, ако те са на стойност над 30 000 лева, задължително трябва да се превозват със специализирани бронирани автомобили. В случая, това изискване не е спазено. Към момента не е ясно, дали охранителната фирма, организирала превоза, ще бъде санкционирана от МВР.

По закон инкасо автомобилите са задължени да имат поне два вида връзка за комуникация с МВР. Ако единият вариант е чрез мобилен оператор, те трябва да са подготвени при заглушаване на сигнала да могат да реагират с паникбутон. Освен това охранителите трябва задължително да са въоръжени. Според наредбите при нападение екипът незабавно докладва на оперативния дежурен в съответната структура на МВР и на ръководителя на звеното.