Двама бургаски таланти грабнаха грабнаха награда "Златна муза" за хореография за 2016 година. Наградата, която се присъжда за първа година от Асоциация на хореографите в България, е за хореография в областта на съвременен танц за млади творци.

Спектакълът "Музей на съзнанието" беше поставен в Бургаската опера и е дипломната работа за хореограф на Лора Пехливанова, която е и режисьор на спектакъла.

"Музей на съзнанието" показва, че всички сме част от Вселената. Умираме и се раждаме в нея като зъбчетата на колелото, което я върти. Колелото на живота. Разказва една история за вечната битка между добро и зло, като отражение на човешката душа.

Лора е млад режисьор и хореограф, дипломирана през 2015 г. в Академия за Музикално и Танцово и Изобразително Изкуство град Пловдив в класа на проф. Петър Луканов. От 2001 година работи като балерина в трупата на Държавна Опера Бургас. От 2005 пгодна работи в екип с режисьора Димитър Еленов за различни театрални проекти в страната и чужбина.

Дебютният и спектакъл „Музей на Съзнанието“ се представя в редовния афиш на Държавна Опера Бургас за сезон 2015-2016г. Спектакълът е съчетание на мулти медия и музика с електронно звучене. Това я определя като дързък творец, който не се страхува да експериментира използвайки възможностите на съвременното изкуство.

Това не е първата награда за 34-годишната Лора. Тя е печелила още награди за хореография към театрални представления през 2009, 2013, 2015г от Международния фестивал на любителските театри град Каварна.

Мултимедията и костюмите в спектакъла са дело на полулярния бургаски фотограф и артист Красимир Марчев, известен с аудио-визуалните си перформанси, спечелил прякора си „Повелителя на светлините“.

Хореография, режисура и либрето: Лора Пехливанова;
Мултимедия и костюми: Красимир Марчев;
Солисти: Антония Паскалева, Милен Петров, Петя Иванова;
Участва балета на Държавна Опера Бургас;
Музика: Shpongle, James Horner

Награждаването е утре по БНТ.

Афиша на представлението. Снимка: Архив Красимир Марчев