Петиция срещу закриването на паралелка в Математическата гимназия стартира в Бургас. Само днес на площад „Тройката” над 100 души се подписаха срещу редуцирането на паралелка с математика и английски език.

Към момента петицията е подкрепена от стотици, сред тях преподаватели, бивши и настоящи възпитаници на училището. Всички те се обявяват срещу решение на РУО – Бургас да бъде намален приема на ученици.

„Силно загрижени за съдбата на гимназията и като цяло за образованието в Бургас, ние считаме това решение за грешно и напълно необосновано, особено в навечерието на поставянето на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ на второ място в класацията на Българската академия на науките за математическите гимназии в страната през 2017 година." подчертават авторите на петицията.

Те припомнят многобройните успехи на възпитаниците на училището през годините в сферата на точните, природните и хуманитарните науки, успехите в спорта на регионално и национално ниво.

Плановете на образователното министерство предвиждали намаляване на паралелки, поради факта, че през тази следващата година ще кандидатства само един випуск - след 7-ми клас. ПМГ – Бургас е синоним на качествено образование, всякакви спекулации са нецелесъобразни, подчертават авторите на петицията.