Д-р Ангел Кунчев: България и нашето Черноморие ще са едно от най-безопасните места в Европа

img

Кризата с COVID-19 освен голямо изпитание, беше и безпрецедентен стрес тест за всички системи, но най-вече за здравната. Това заяви д-р Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния щаб.

Той посочи, че предстоят да се направят анализи, които да помогнат да се организира работа на общественото здраве и цялата здравна система по един по-добър начин.

„При такива условия на екстремно натоварване се подчертават както слабости, така и силни страни на болничната система – и като сгради и оборудване, и като кадри и квалификация“, заяви той.

По думите му предстои да се работи усилено с медицинските университети и студентите.

„Анализът ще ни даде данни и за това кои болница са гръбнакът на здравната система в България“, посочи той.

Доц. Кунчев посочи и изключително важната и ефективната работа на РЗИ.

„Положително е изграждането на информационната система на страната за COVID-19. Нещо, което отнема месеци и години, сега се направи за 2 месеца“, посочи д-р Кунчев.

Български, италиански и испански учени работят по проект за проследяване на хора с астма и белодробни болести, но е адаптиран към коронавирус. Много фин термометър, който се използва за измерване на температурата на издишващия въздух. Той се използва при контактни лица у нас.

Той призова въпреки добрите новини да продължим да спазваме мерките.

„България и нашето Черноморие ще са едно от най-безопасните места в Европа. Ние ще се възползваме от това, но трябва да продължим да спазваме мерките, като осъзнат начин на живот, лична хигиена и спазване на дистанция“, заяви Кунчев.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"