Неочакван проблем с боклука се появи в Созопол по време на празничните дни. Контейнерите в града буквално преливат, което предизвика и бързата реакция на кмета Тихомир Янакиев. Той прекрати почивния ден на общинското депо за неопасни битови отпадъци и е изискал от сметопочистващата фирма да накара част от своите екипи да работят днес.

До тази ситуация се е стигнало, след като в Общината са обмисляли вариант за промяна в начина на сметосъбирине в Созопол, В момента тази дейност се извършва от частна фирма, която има сключен договор от предходния кмет Панайот Рейзи. Трябвало от фирмата да раздадат кофи на собствениците на имоти, след което да сменят контейнерите. Оттам обаче прибрали голяма част от казаните, още преди да бъдат раздадени кофи на хората. Същевременно през трите почивни дни Созопол се е напълнил с туристи, дошли да се порадват на пролетното море. Созопол предприе редица мерки, за да бъде привлекателен за туристите – осигури безплатни паркинги, отвори града и в момента вече сезонът започна.

„Тази ситуация беше и тест за хората, особено за собствениците на ресторанти как трябва да се извършва сметопочистването.“, каза Тихомир Янакиев пред БургасИНФО. През следващата седмица предстои да се вземат решение за това как ще бъде извършвана дейността в бъдеще.

„До обяд образувалите се сметища в града ще бъдат почистени!“, каза кметът Янакиев, който лично следи ситуаията.