Потокът от мигранти, които тръгнаха към Европа, е изкуствено иницииран от Турция като начин да се окаже натиск върху Европейския съюз, смята Боян Чуков, експерт по международна сигурност.

"Това нагнетяване на гръцко-турската граница е абсолютно изкуствено, тъй като без проверка хората са вкарани в "ничията земя", след което Турция не позволява те да се върнат обратно, а Гърция не ги пуска вътре", каза Чуков.
В западните медии излезе информация, че на автобусите на една фирма, която ги извозва, пише: "Вратата към Европа". Обяснявали са им, че границата е отворена. Оказва се обаче, че са излъгани и те не са отворени", коментира той пред bTV.

По думите му сред бежанците почти няма сирийци. Те са афганистанци и иранци.
Според Боян Чуков с появата на иранците се поставя и още един въпрос – този за коронавируса, тъй като Иран е една от най-засегнатите страни.

"България в момента има едно голямо предимство. Политиката на Турция за нула проблеми със съседите се провали. Тя обаче има проблеми с всички съседи, а само с България не. Нашата страна се превърна в естествен "интерфейс" между ЕС и Турция. Затова и нашият премиер в срещата си с Ердоган ще говори и от името на ЕС и ще получи послание за ЕС", каза още експертът по международна сигурност.

"На 5 март имаше насрочена среща в Истанбул между Германия, Франция, Турция и Русия. Сега се подразбира, че тя няма да се проведе, защото Путин категорично отказва да отиде там. Най-вероятно на 5 март Ердоган ще отиде в Русия", обясни бившият ни консул в Одрин Георги Димов.

Чуков прогнозира, че до срещите между Ердоган и Путин обстановката ще се нагнетява, включително и на нашата граница. На 5 или 6 март той очаква двамата да се разберат и да тръгне деескалация, към която призовават САЩ и ЕС.

Според Димов обаче няма да се стигне до деескалация на напрежението, тъй като противоречията в Сирия са много големи, най-вече в Идлиб.

"И Русия, и Иран са твърдо зад сегашния режим на Башар Асад", каза той.