Кой може да си позволи 3 лева за домати насред лято? Явно бургазлии са най-богатите хора, или търговците са решили така.
Това пише читателката ни Виолета Колева, която е обиколила цяла България и е ужасена от скъпотията край морето.
Първо бяхме на почивка във вила в Кюстендил. Там си купувахме плодове и зелечнуци от общински пазар. Страхотни домати, най-скъпите 1,50, а имаше и по 50 стотинки. Виждали ли сте кайсии за 80 стотинки килограма? Ние видяхме, при това вкусни и родни. Краставиците бяха по 50 стотинки.

След няколко дни заминахме за село Варвара, където има чудесни минерални бани. Сякаш бяхме в друга България. Домати по килограм единия, розови, сочни, сладки - лев и 50. И това е курортно селище. Ранни круши, ябълки-петровки по левче. Лукът 60 стотинки, краставиците 80.

На връщане минахме и през Карандила. Пазарът в Сливен е все едно си в друга държава. Има и от пиле мляко, а едри праскови, кайсии, череши, домати, краставици, чушки - всичко на тройно по-ниски цени.
Е, сега вече сме в Бургас. На повечето места доматите стигат три лева за килограм! Тези, които са смачкани и са за готвене, са два лева, а някъде 2,50.
На безумни цени са плодовете, а голяма част от тях са вносни.
Има българско производство, видяхме го с очите си.
Как то остава по полето, а в нашите маркети пристигат само чужди плодове и зеленчуци и тук там някой български, но на непоносима цена?
И ние имаме Кооперативен пазар, но по-добре да не стъпвате там. По-чувствителните могат да получат някоя нервна криза, виждайки табелките.
Как е възможно? Живеем в една и съща държава, а цените се различават три пъти? Кой е виновен? Прекупвачи, продавачи или жактът, че сме курутен град? И ние каква вина имаме, че живеем в него, пита г-жа Колева.