Стотици бургазлии от всички възрасти, носещи българската музика в сърцата си, се събират да разпуснат в края на работната седмица, но не по барове и дискотеки, а за да танцуват народни хора. Тенденцията, която е доста популярна в други градове, тепърва навлиза в Бургас, но с бързи темпове се разраства, а напористи ресторантьори дори са открили тази ниша за привличане на клиенти и организират ежемесечни хоротеки, където се събират всички танцьори от клубовете в Бургас. Хоротеките се водят от диджей, който изпълнява желанията безплатно, а хорото превзема дансинга още с първите ритми в обявения начален час. По хоротеките, за разлика от дискотеките, никой не чака да изпие няколко уискита, за да му дойде смелостта или настроението да танцува.

"Народните танци действат по-добре от фитнеса и вече няколко години само това тренирам. Има много емоция, тук съм с приятели, забавляваме се, танцуваме, не е като да забиеш лакти в масата цяла вечер", коментира Стефан, който е компютърен специалист, а интересът му към народните танци се е появил случайно.

Заради бумът на народните танци през последните години отвориха врати десетки клупове по танци и дори школи от други градове се местят в Бургас. "Тепърва се случва едно възраждане на това изкуство, ако не е имало такъв интерес в близките години, сега не само в град Бургас, а и в другите градове има много търсене и много повече хора се интересуват. Всяка година се правят нови събори, общо взето изкуството се възражда отново, танцувалните залите се пълнят, хоротеките преливат, хората се забавляват", споделя Пламена Цветкова, хореограф в танцово студио "Златен пламък", която се е преместила със своя партньор в живота и танците от Пловдив в Бургас, за да популяризират българското тук.