Съдии от Полша, Унгария, Испания и Португалия гостуват на Административен съд – Бургас. Институцията е партньор на Националния институт на правосъдието по Програма на Европейската мрежа за съдебно обучение, по която се извършва обмен на български и европейски магистрати, за да се запознаят с правосъдната и правоохранителна система на страната – домакин и да споделят своя опит. Тази година Административен съд – Бургас организира приема на група от четирима съдии за провеждането на техния стаж в периода до 30-ти юни 2017. Гостите бяха официално посрещнати и приети от и.ф председател на Административен съд- Бургас Панайот Генков. По-късно те разговаряха и с административните съдии и бяха запознати с вътрешноорганизационната дейност на институцията, функциите и компетенциите на съда, като част от системата на административното правораздаване.

По време на обменната програма европейските гости се запознават и с функциите и компетенциите на съдилищата и прокуратурите на територията на град Бургас, със спецификата на съдебните процедури и правни инструменти, с видовете правни спорове.

Магистратите ще влизат на съдебни заседания и ще се срещнат с ръководствата на Апелативния, Окръжния и Районния съд в града. Програмата включва посещение на Районен съд – Несебър и панорамна обиколка на града, включен в списъка на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

На 29.06.2017 г. гостуващите съдии ще присъстват и на откриването на съдебна зала в Затвора Бургас.