Че трябва да направиш поклон на служителя, който те обслужва зад гишето, е стар проблем, който все още съществува в десетки учреждения, които работят с граждани. Но, докато той предизвиква леко раздразнение, има друг, който често води до конфузни ситуации - особено, когато „зорът” е голям и се наложи да си признаеш, че ... ти се ходи до тоалетната. Оказва се, че няма WC за клиенти в Националната агенция за приходите, Агенцията по вписванията, Районният съд, Имотният регистър и в Областната дирекция „Земеделие”. В някои от тях клиенти все пак могат да ползват тоалетна, но само, ако поискат ключ. А на повечето хора им е неудобно и мълчаливо стискат, ако могат.

„Аз съм счетоводител и работата ми е свързана с чести посещения в НАП и много други институции, в които се налага да чакаш. В повечето обаче няма тоалетна, която може да се ползва, а се налага да се помолиш за ключа на някоя служителка. Задавам си въпроса защо! В крайна сметка тези институции са посещавани от стотици хора на ден и е нормално те да имат естествени физиологични нужди”, сподели счетоводител пред БургасИНФО.

С усмивка той заявява, че се надява на „реформа”, така че освен санитарни помещения за служители, да има и такива за клиенти.

„Така няма да сме изправени пред неудобната ситуация да казваме на непознати, че ни се е приходило до тоалетната”, заявява бургазлията.