За благодарността в очите на пациента и за надеждата, че младите и кадърни лекари ще избират България, за да има кой да се бори за живота на нашите сестри, майки и баби. За това е пример историята на 58-годишната Радка Казакова и д-р Павел Добрев от Клиниката по онкогинекология в Комплексния онкологичен център на Бургас.

Само две седмици, след като претърпява операция за остраняване на огромна, 25-сантиметрова киста от яйчника, Радка хваща автобуса и без ничия помощ идва на изложението „Зона Здраве” при своя лекар, за да му благодари от сърце. От своя страна докторът е избрал да прекара почивния си ден на здравния форум, за да вдъхне надежда, че диагнозата рак не е присъда, но и основно да нахъса по-младите жени да си обърнат внимание навреме.

„Откриха ми киста през 2001г., но от страх реших да изчакам, докато на 1 март тази година не се оказа, че съм чакала твърде дълго. Получих криза и потърсих помощ при личния си лекар. Ехографското изследване показа, че трябва да ме оперират спешно. Нямах никакви познати лекари. Препоръчаха ми д-р Павел Добрев, като ми казаха, че е млад специалист, който идва от Плевен. Доверих се на това младо момче и мога да заявя, че не съжалявам. В Комплексния онкологичен център са прекрасен екип, всички са много внимателни и отзивчиви. Пожелавам им здраве. А на д-р Добрев благодаря от сърце”, каза Радка Казакова. Жената е оперирана на 22-ри март и вече се е възстановила напълно.

Д-р Павел Добрев споделя, че в Клиниката по онкохирургия се среща с множество тежки случаи. Притеснителното обаче е, че в последните години не само по-възрастните, но и все по-млади жени страдат от карцином на матката и други злокачествени тумори.

„Моят призив към дамите от Бургас е да обръщат по-сериозно внимание на своето здраве, защото наблюдаваме намаляване на възрастта на онкологичните заболявани. Приемаме млади жени на 27-28 години с карцином на маточната шийка, което е много стряскащо Затова от Комплексния онкологичен център наблягаме на превенцията и профилактиката. А тя включва: колпоскопски изследвания, течно-базирани цитонамазки и хистероскопии”, обяснява д-р Добрев.

Клиниката по онкогинелогия в КОЦ единствената на територията на Бургас, Сливен и Ямбол, която има акредитация за операции на жени с онкологични заболявания.

„ Профилактика удължава живота, при това много. Затова препоръчвам колпоскопското изследване, при което с микроскоп се оглежда за изменения на маточната шийка и епителя. Също течно-базирана цитонамазка, която е изключително точна”, допълва специалистът.

Комплексният онкологичен център в Бургас участва със свой щанд на здравното изложение „Зона Здраве”, което се провежда в Мол „Галерия”.