Задържаният литовец, опитал се да прибере парите на възрастна жена, отишъл на адреса на доц. Ташкова в бургаския ж.к. „Изгрев“ с намерението да прибере плик с 2400 лева. В замяна на това получил късчета от рекламни брошури, а на излизане бил заловен от полицията. „Аз съм пенсионер – доцент по физикохимия, а не по право, но мога да реагирам.“, каза днес жената пред репортер на БургасИНФО, като не публикуваме снимката й по изрично нейно желание, тъй като неведнъж е била обект на телефонен тормоз.

71-годишната бургазлийка живее сама и твърди, че от месеци е подложена на терор на домашния си телефонен номер от мъж, представящ се като „инспектор Петков“. Постоянно искал пари, като представял различни потресаващи истории, а ако получел отказ – ставал застрашителен и я заплашвал.

В понеделник „инспектор Петков“ отново се обадил по телефона, като поискал 2400 лева, а тя му отговорила, че има само 2000 лева. Разбрали се до половин час да стане ясно как ще бъде предадена сумата. След първото му обаждане, жената позвънила в полицията - на телефона на дежурния инспектор, който е изписан на всяка жилищна сграда. Служителите на реда веднага създали необходимата организация.

Малко по-късно мистериозният мъж отново се включил по телефона и заявил, че е изпратил свой човек да вземе парите. През това време държал жената на слушалката, като я разпитвал подробно за банкнотите, които е приготвила. „Сърцето ми биеше лудо, кръвното ми се вдигна, имах чувството, че ще получа инсулт. Казах му, че са 40 банкноти по 50 лева, а той дори искаше да му кажа номерата, но му казах, че това вече е истинска подигравка. Казах му, че гледам телевизия и чакам“, каза жената.

Тя изчакала идването на литовеца-муле, който я попитал: „Говорите по русски?“, след което на развален българо-руски език и задал кратко въпроса: „Деньги? Парите? Къде?. Веднага, след като тя му дала плика, той е бил заловен. Все още обаче жената се притеснява от мистериозния „инспектор Петков“ и трепери да не получи ново обаждане.

Припомняме, че служители на Пето РУП-Бургас задържаха продължително пребиваващия в Бургас литовски гражданин Анатоли К., който направил пълни самопризнания и описал механизма на престъпното деяние. Задържан е за срок до 24 часа, като работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.