Brexit на 29 март

Brexit на 29 март

Общество 245 0

Британското правителство ще активира на 29 март член 50 от Лисабонския договор за задействане на процеса за излизане от ЕС. Това съобщи говорител на британското правителство.

"Постоянният представител на Великобритания в Брюксел информира Европейския съюз тази сутрин, че Великобритания ще задейства член 50 на 29 март", заяви говорителят, цитиран от БТА.

От своя страна Европейската комисия съобщи, че е била предупредена за решението на Великобритания да задейства на 29 март чл. 50 от договора за ЕС.

Бяхме предупредени, готови сме за началото на преговорите, очакваме писмото, заяви говорител на комисията. Първата стъпка след получаването на писмото от Лондон ще бъде утвърждаването на посоките за преговори от Съвета на ЕС, поясни той.

Говорителят уточни процедурата, според която ЕК незабавно ще препоръча начало на преговорите. Тази препоръка ще трябва да бъде одобрена от Съвета на ЕС с предоставянето на мандат на комисията да преговаря. На 29 март се очаква обща декларация на 27-те останали държави от ЕС.

От тази дата - 29 март, започват да текат двете години, през които трябва да бъдат договорени условията за излизане на Великобритания от ЕС.

Говорителят на британското правителство каза още, че кабинетът на Тереза Мей няма планове за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Етикети:

коментари

0

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com