Между 23 и 70% нарасват януарските сметки за ток. Те варират от 120 до 560 лв., съобщи пред БНР Димчо Станев от дирекция "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ.

По думите му през изминалия януари е постигнат 20-годишен рекорд в потреблението на ток за територията на Западна България. Той отдаде това на по-студеното време.

Васил Василев от дирекция "Експлоатация и поддръжка" в "ЧЕЗ Разпределение" увери, чe електрическата мрежа е преоразмерена и е изчислена да издържи натоварване дори при аварии в топлопреносната мрежа след мащабните аварии на "Топлофикация" от последните дни и преминаването на редица абонати на топлинното дружество към отопление на ток.

Според Василев повечето аварии, свързани с прекъсване на тока, се локализират и отстраняват до два часа от възникването им.

„Аварийността в мрежата на ЧЕЗ през уикенда бе в рамките на нормалното за този период на годината. В София е имало няколко аварийни ситуации, повечето от които са били локализирани в рамките на два до три часа, а при подмяна на трансформатор определени райони са били без ток по-дълго”, съобщи той./banker.bg