Няма да има драстично намаление на цената на "сянката" на плажа това лято. Това показват първите завършени концесионни процедури за плажните ивици.

Вече са ясни новите концесионери на 6 от морските плажове у нас. Това лято ще плащаме между 72 стотинки и 16 лева обща цена за чадър и шезлонг.

Въпреки заявките на Министерството на туризма за евтина сянка драстично намаление на цените има само за къмпинг "Нестинарка", където това лято ще плащаме почти символичните 36 стотинки за чадър и още толкова за шезлонг.

На плажа "Обзор - Юг" чадърът и шезлонгът ще са по 3 лева, но на други места сянката ще си остане все така солена.

Миналата година на къмпинг "Оазис" туристите са плащали по 10 лева. Тази година ще е по-евтино, но намалението не е драстично.

Плажуването на "Дюни-Юг" ще ни е по 7 лева за чадъра и шезлонга.

Най-скъпо засега ще е на „Свети Влас”, където единственият кандидат е досегашният концесионер, който е предложил цена от по 8 лева за "сянка".

Като доскорошен наемател на Северния плаж в Бургас и стопанин на ивиците Атанасовска коса и Централен плаж – Черноморец Атанас Атанасов следи търговете отблизо. Категоричен е, че последните конкурси за концесии са опорочени.

„Не може след десет дни министерството да каже кой е спечелил, като първоначално не се знае кой каква цена е дал, каква цена е дал за чадърите. За десет дни документите могат да бъдат подменени. „Бургас централен” е обявен на 31 декември. Това нормално ли е? На 31 декември, когато никой не работи!”, посочва Атанасов.

За определени плажове има само по един кандидат - така той печели независимо каква цена е дал.

Такъв е случаят в три от процедурите и на практика досегашните наематели се бетонират за следващите 20 години.

„От това, което виждаме в момента, не може да се определи политиката на българското правителство, тъй като обществото не може да види ясно своя интерес. Дали той е към това чадърът и шезлонгът да са безплатни и да сме конкурентноспособна дестинация, или без всякаква промяна имаме някакво хаотично раздаване на публична собственост, което е черноморското крайбрежие, без да са ясни целите, какво гоним - повече пари в бюджета или подаръци на когото и да било”, коментира Румен Драганов.

„Когато се финализира процесът на групиране, не да делим плажовете на атрактивни и неатрактивни, а да ги раздeлим според физико-географските им особености, само тогава можем да постигнем баланс между потребители и концесионери”, отбеляза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова.

Две от стартиралите процедури за концесия се обжалват и според бранша много плажове са заплашени да останат без стопани това лято, защото подготовката трае поне половин година.

Договорите за общо 34 морски плажа са изтекли или изтичат скоро. Подготвени са и още 6 нови концесии, чиито старт трябва да даде следващото правителство. /Би Ти Ви/