Ученици от центъра за деца в риск посетиха Генгера и зоопарка в Айтос

img

Традиционният празник, посветен на 15 септември, организиран от ОДМВР – Бургас и Община - Айтос събра и през тази година на едно място клиентите и екипа на бургаския дневен център за работа с деца на улицата и кмета на Айтос - Васил Едрев

Традиционният празник, посветен на 15 септември, организиран от ОДМВР – Бургас и Община - Айтос събра и през тази година на едно място клиентите и екипа на бургаския дневен център за работа с деца на улицата и кмета на Айтос - Васил Едрев. Малчуганите посетиха Етнографския комплекс „Генгер”, лесопарк „Славеева река” и айтоския зоопарк, като с песни и стихотворения бе ознаменуван предстоящия първи учебен ден.

Под аплодисментите на бургаските деца, управителят на ДЦРДУ – Бургас Таня Колева връчи на Айтоска община благодарствено писмо „за дарителския жест, който допринася за повишаване на емоционалното благосъстояние на децата в риск”, както и прекрасна торта в знак на благодарност за дългогодишното сътрудничество. Малчуганите разгледаха ателиетата и изложбените зали на комплекс „Генгер”, като обещаха да залягат над книгите наесен.

Визитата на подрастващите в Айтос бе по повод наближаващото начало на учебната година. „Децата, възпитаници на Дневния център са в риск, тъй като в по-голяма част от семействата не ги пускат на училище. Тази група деца е изключително важна за нас - насочваме усилията си в търсене на повратната точка, която да възбуди интереса на децата към учебния процес. Стремежът е, в крайна сметка, самите те да проявят желание да ходят на училище”, обясни мотивите на посещението управителят на ДЦРДУ – Бургас Таня Колева.

В непосредствена атмосфера децата получиха познания за флората и фауната на територията на Община Айтос, запознаха се с българските обичаи и древни занаяти, съхранени в ателиетата на майсторите в Етнографския комплекс.

Всяко от децата имаше възможността да седне зад старото грънчарско колело, да изработи и украси керамичен предмет. Подрастващите разгледаха ателиета на медникаря и кошничаря и научиха подробности за бита и живота на стария айтоски еснаф по време на емоционална разходка в Етнографската къща.

От името на цялата група Таня Колева поднесе сърдечни благодарности към кмета на Айтос – Васил Едрев, който като дългогодишен ръководител на Областната дирекция винаги е бил съпричастен към проблемите на малчуганите на Дневния център и нееднократно е осъществявал благотворителни инициативи спрямо тях. „Кметът Васил Едрев от сърце прегърна идеята за гостуването на децата. И считам, че това няма да е последната инициатива, която провеждаме съвместно с Община Айтос.”, каза още Колева.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос