Най-добрата Флора в 32-годишната история на изложението отвори врати днес. В залите и алеите на експозиционния център се крият истински цветни съкровища, излезли като от страниците на „Алиса в страната на чудесата”. Всъщност дори Луис Карол би завидял на фантазията на флористите, които представят магията на своето изкуство.

Арт инсталацията "Градът", която е дело на Община Бургас, представя нещо съвсем обикновено по невероятен начин - случващото се в един жилищен блок. Зад миниатюрните пердета от хартия надничат любопитните персонажи на съседа и съседката с нейната котка, които предизвикват усмивки сред посетителите на Флора 2016

„Преди малко с колегите си зададохме въпроса кое събитие е по-известно – „Бургас и морето” или Флора? Оказа се, че и двете са еднакво значими. Много бургазлии, които живеят в на други места в България, а дори и в чужбина се завръщат, за да видят новостите в нея. Различното тази година е, че имахме достатъчно време да подготвим експозицията в новата сграда, която приляга на изложението за цветя и природа. Тя създава отношение към красотата на природата и опазване на околната среда”, каза при откриването на цветното изложение кметът на Бургас Димитър Николов. На Флората най-много се радват децата от училищата в областта, от които има голям брой заявки за посещения.

На официалното откриване присъстваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, заместничката й Зорница Русинова, зам.-кметовете Йорданка Ананиева, Руска Бояджиева, Красимир Стойчев и Чанка Коралска, председателят на ОбС Костантин Луков, депутати и общински съветници.

Тази година жителите и гостите на града могат да е любуват и да се снимат с аранжираната продукция на над 60 фирми. Цветното изложение ще премине под мотото "Живей цветно в зелен град" и продължава до 7 май.

Около Флората е разположена и изложбата "Зеленият град". Тя се състои от 40 фотографии на реализирани ландшафтни проекти, декоративни разсадници и градски пейзажи от България и Холандия. Експозицията е селектирана от Асоциацията на производителите на декоративни растения /АПДРБ/, Съюза на ландшафтните архитекти /СЛА/ и холандската фондация iVerde. Проектът The green city възниква по време на Флориада - световен фестивал на цветята, който се организира веднъж на десет години в Холандия. Днес концепцията е възприета от много страни в Европа и света. Присъединяването на България към инициативата "Зеленият град" се осъществява с подкрепата на Посолството на Холандия в София.