Първото в България „Училище за потребители” ще отвори врати тази неделя в Бургас, София, Варна, Русе, Пловдив и Монтана. В Бургас откритата приемна на КЗП ще се състои в 12:00 часа в Мол „Галерия”.

С тази проява започва програмата от събития, с които страната ни ще отбележи Световния ден на потребителите – 15 март. Датата се чества, за да се фокусира вниманието на гражданите върху техните права, когато купуват стоки или ползват услуги.

Идеята на „Училището за потребители” е в обичайната среда за пазаруване експерти на КЗП да придружат посетители на търговския център в някои от магазините, за и да им покажат важните стъпки, докато правят техния избор или когато решават да купят нещо.

Целта е хората да бъдат ориентирани какво да попитат, как да сравняват, как да избират, за да бъдат удовлетворени в най-голяма степен от покупката от гледна точка на индивидуалните им потребности и конкретно търсеното. А също и как да избегнат рисковете да бъдат подведени от некоректна информация или да си купят нещо, което не са планирали и не им е необходимо.

Импровизирана библиотека ще даде възможност на гражданите да се сдобият с кратки информационни материали за техните базови права като потребители. Експерти на КЗП ще бъдат на разположение за консултации.