„България е крайно неподготвена за либерализацията на пазара на ток от 1 юли т.г.”. Това заяви депутатът от партия „Има такъв народ” в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

От тази дата търговците на едро на ток трябваше да могат свободно да договарят цените на електроенергията, обясни депутатът. По думите му в този енергиен микс, който е много по-изгоден за българския гражданин, влиза и нощна тарифа. „На 31 март изследвания за Агенцията за енергийна ефективност показа, че почти 2/3-ти от тока, който потребяват хората, е през нощта. Това е най-обезпокояващото – с либерализацията ще бъде ударен най-бедният слой на нашите граждани. От 2016 г. се предвижда защита за тази прослойка, но ние пак не сме готови за реални действия”, обясни Караджов.

Премахването на нощната тарифа, ще удари тези 2, 250 млн. български граждани, категоричен е той. 75% от тяхната сметка за ток е от нощна тарифа, уточни депутатът. По думите му отлагането на либерализацията е за да може следващия кабинет да приведе българите в тази защитна рамка.

Според него парите за разликата в цената на тока за енергийно бедните е трябвало да дойде от Фонда за сигурност на енергийната система. „Асен Василев го източи този фонд”, обясни той. „Задължението за връщане на 1 млрд. лева в енергийния фонд, не беше изпълнено от предишния финансов министър Василев. Сега парите ще дойдат от бюджета и така ще се увеличи дефицита. Това ще се отрази на приема на страната ни в еврозоната”, поясни Караджов.

Относно доклада за „Боташ”, той обясни, че в него има факти, които могат да бъдат използвани от Еврокомисията за евентуална наказателна процедура.