"Не се работи активно по разкриването на убийството на Мартин Божанов". Това каза в студиото на „Здравей, България” адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки”. По думите му е можело, ако не физическите извършители, то поне поръчителите да са разкрити. Подобна беше тезата и на майката, и на съпругата на жертвата. Според юриста парламентарната комисия, която беше сформирана за убийството, е забуксувала.

От Инициативата призоваха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са продължат преговорите за нов кабинет, за да може да продължи съдебната реформа в страната. „Виждаме особено нежелание, особено от мандатоносителя, да продължи преговорите така, че да доведат до реален резултат”, посочи адвокат Величков. Според него „цялата драма е, че тази година трябва да има избори за нов главен прокурор. Някой иска да си избере или да запази настоящия изпълняващ функциите на главен прокурор и чрез него пълното влияние върху Прокуратурата. Това ще е възможно, ако няма избрано правителство и действащ парламент”. "ДПС прави всичко възможно да провали преговорите. Реформата ще засегне техните позиции в съдебната власт”, смята юристът.

„Един от основните проблеми на преговорите е, че ГЕРБ очевидно се опитва да запази позициите за номинации на ДПС в бъдещи регулаторни органи. Другият проблем, освен следствената тайна, е бил начинът за избиране на Висшия прокурорски и Висшия съдебен съвет”, посочи Велислав Величков.

Източник и кадър NOVA