ПП-ДБ продължават да си мислят, че ще има правителство с втория мандат, но това категорично няма да стане, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента.

"Вместо да се извинят, затова и не внасяме точката за кабинет в пленарна зала. Ние сме предложили само премиер, но ПП-ДБ не искат правителство. И днес им даваме време да мислят, но утре стават точно седем дни от преговорите".

ГЕРБ няма да се откажат от Мария Габриел за премиер, заяви Борисов.

"Защо да се откажем, защото един човек я е обидил ли? Според мен Асен Василев е намерил прекрасното време да дезертира и то по начин, по който да обедини всички, които не ни обичат. Много време съм прекарал с него - изключително умен е, но иска да стане водач на тези, които не ни обичат", коментира той.

Според Борисов заради "фокусите" на Асен Василев България ще трябва да връща пари от бюджета по Плана за възстановяване. Определи бюджетния дефицит като "смачкан".

"Ако Асен Василев остане министър и това беше най-големият и мотив да остане, трябва да си оправи тази каса. МВФ в доклада си казва, че че трябва да се вдигнат данъците. Описано е точно и ясно всичко, самият бюджет, който води към инфлацията. Да не говорим как от енергетиката взимаше пари, връщаше, прави, струва, изпразни фондовете, похарчи, върна ги...", каза Борисов.

източник и кадър БНТ