От няколко месеца една от емблемите на волейболния „Нефтохимик 2010“ Иван Станев е общински съветник от групата на ГЕРБ в ОбС -Бургас. Той е играещ помощник-треньор и капитан на волейболния клуб. Това е неговият 24 сезон като професионален състезател. Успехите на терена и любовта на феновете го амбицират да използва своя опит, като помогне на Бургас и с конкретни управленски решения за развитието на спорта и привличането на младите хора.

-Г-н Станев, още в предизборната кампания Вие и Вашите съпартийци заговорихте за това, че трябва да има промени на някои от наредбите в спорта. Вие сте единственият действащ професионален спортист в ОбС Бургас и имате най-точен поглед върху проблемите в тази сфера. Кои са въпросните наредби и кое налага тяхната промяна?

- Точно така – идеите за промени в спорта бяха заложени в нашата предизборна кампания. Три са действащите нормативни актове, които са пряко свързани с разпределянето на средства от бюджета на град Бургас към спортните клубове. Това са „Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове от Община Бургас, „Наредба за условия и реда за финансиране и подпомагане на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно – туристическата дейност, от спортния календар на Община Бургас„ и „Наредба за реда и условията за ползване на спортни обекти и съоръжения, собственост на Община Бургас“. При множеството ми срещи с почти всички спортни клубове тогава бях обещал, че стана ли част от Общинския съвет и от Постоянна комисия по спорт, деца и младежки дейности (СДМД), промените ще стартират. Защото не е тайна , че част от тези нормативни актове са неефективни с оглед на темповете на развитието на спорта в нашия град. Пет месеца по-късно наредбата, свързана със спортния календар на Община Бургас, е на финалната права и предстои да бъде представена като проект за изменение и допълнение. Следващата, която предстои да разгледаме заедно със спортната комисия, е наредбата за финансовото подпомагане на спортните клубове, а тя е най-належащата към този момент.

-Като човек от спортните среди и активен спортист много от клубовете казват, че искат да комуникират конкретно с Вас, тъй като Ви имат най-голямо доверие. Какво Ви споделят те?

-Като професионален спортист няма как да не съм свързан с част от ръководителите, треньорите и състезателите на много от клубовете в нашия град. Ежедневно се срещам с тях и се запознавам с техните проблеми, успехи, неуспехи и това, което те искат да бъде подобрено в спорта. Радостното, е че всички мислим в една посока и те активно участват с предложения, които изпращат към администрацията и спортната комисия.

- Много от спортните клубове в Бургас излязоха с позиция, в която изразяват несъгласието си относно начина, по който става финансирането. Как виждате Вие решаването на този проблем и справедливо ли е тяхното недоволство?

- Тяхната позиция се изразява с протесно писмо, подписано от 24 клуба, в което те се противопоставят на финансирането и цените за ползването на спортните бази. Нещо важно, което трябва да бъде отбелязано в това писмо, е че те са „ЗА“ това да бъдат награждавани и финансирани заслужилите клубове и спортисти, но да бъде формулиран начинът, по който това да се направи. Аз заставам на тяхна страна и съм на мнение, че решаването на този проблем минава единствено с преработването на „Наредбата за финансовото подпомагане на спортните клубове от Община Бургас“. Едно от нещата, за които аз ще настоявам, е промяната в методиката, по която спортните клубове кандидастват за финансиране. В настоящата наредба няма никаква тежест това дали един клуб е успешен и колко медалисти от държавни състезания има. Предстои ни много работа. Винаги ще има недоволни, но нека тези, които носят успехи на нашия град, не бъдат пренебрегвани.

-Още по време на изборите споделихте, че имате идеи за различни инициативи в училищата, които да развиват спорта сред младите. Припомнете някои и от тях и имате ли вече разговори с РУО и с директори на учебни заведения?

- Нещото, върху което работя от няколко месеца, е създаването на общинска програма, която да стартира от следващата учебна година, насочена към междуучилищния спорт. Тя ще бъде пряко насочена към децата 5-7 клас, като пилотно ще стартира със създаването на междуучилищна лига – било то по волейбол или баскетбол. Вече направих няколко срещи с г-жа Алексиева, началник отдел „Физическо възпитание и спорт“ към РУО – Бургас, която възприе чудесно идеята за създаване на такава програма. Има и няколко идеи, чрез които заедно с админстрацията целим насищане на спортния календар в училищата и при по-малките, и при по-големите.

Работим и по това успешните и известни спортисти на нашия град да посещават редовно малките ученици в училищата. Целта е по този начин подрастващите да се докоснат до спорта, да разберат какви са тайните на успеха и да бъдат мотивирани да спортуват.

Има много спортни клубове, развиващи спортна дейност на територията на училищните спортни салони. Една моя инициатива, която заедно с членовете на ГЕРБ от постоянната комисия по СДМД разработваме, и която е одобрена от кмета Николов, е тези клубове да имат възможност да кандидатстват за финансиране, за подобряване на училищната материална спортна база. Да, на територията на град Бургас е изградена фантастична училищна спортна инфраструктура, но има и такава, на която можем да помогнем. По този начин не само децата от спортните клубове, а и всички ученици ще могат да изпитат удоволствието да спортуват в добра база. Повярвайте ми, прекрасните условия в едно спортно съоръжение, било то училищен салон или спортна зала, е основна част от тренировъчния процес на нашите бъдещи шампиони.