Провежда се специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група, която активно се занимава с нелегална миграция, т.е. превеждане през границата, транспорт и евентуално извеждане през границата на страната. Това съобщи на брифинг пред областната дирекция на МВР- Бургас министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„До момента имаме 10 задържани, предполагам, че до края на деня ще имаме още такива, предстои да бъдат повдигнати обвинения. Групата беше изключително активна през последните няколко месеца. Това е съвместна операция между Главна дирекция „Гранична полиция”, Регионално звено „Гранична полиция”, както и ДАНС”, заяви Стоянов. От думите му стана ясно, че групата е действала на територията на цялата страна, предимно в Бургаска област.

Министър Стоянов бе придружаван от директора на ОДМВР Бургас старши комисар Емил Павлов.

В разбитата група е имало строга йерархия - лидер и логистици.

„Групата работи от няколко месеца, като характерното е, че тя е била наблюдавана и за да стигнем до този резултат и да докажем престъпление по чл. 321 това означава, че трябва да има период от време, в който е действала, и ние точно в този период сме я наблюдавали”, каза още министър Стоянов.

Лидерът на групата е задържан.