Приемането на България в Шенген е ключово за туризма ни, ще подобри достъпността и ще увеличи прилива на туристи. Това каза в ефира на „Събуди се” бившият министър на туризма и настоящ съветник на президента Илин Димитров.

По думите му в Хърватия имало 30% повече туристи, като 80% от тях са били от Шенгенското пространство. „Благодарение на служебните и редовния кабинети и президента, можем да се поздравим с подкрепата на Марк Рюте”, посочи Димитров. „Само въздушно приемане в Шенген ще облекчи туристопотока, но това е частична победа. Имаме нужда от сухопътно приемане, за да се възползваме пълноценно от пространството за свободно движение”, категоричен е бившият министър.

Той смята, че в зимните ни курорти има много добро съотношение цена-качество. „В Пампорово има нов лифт, рехабилитирани улици и пътища. В Банско има нов уред за сняг и гигантски слалом”, посочи Димитров.

Според него летният сезон е бил много успешен. „По време на служебния кабинет бяхме на шесто място по приходи от туризъм в света и на десето по ръст на туристите. В момента сме изпаднали от всички класации”, твърди ексминистърът.

Източник и кадър NOVA