Това заяви депутатът от ПГ "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев в "Денят започва".

Според него не би трябвало депутати да се месят в сделки между частни субекти.

"Дерогацията не постига своите цели и това е очевидно, преди началото на войната в Украйна преработката на руски петрол беше 50% от общата преработка, след войната се повиши на 90%, защото на "Лукойл" им е по-лесно да преработват по-евтин петрол. Държавата не успя да прибере тази разлика в държавния бюджет и правителството не успя да си свърши работата", каза Панев.

По думите му България плаща повече компенсации на "Лукойл", отколкото да получава данък печалба.

"Очевидно целите на дерогацията не работят. Това е основание дерогацията да бъде прекратена по-бързо. Ако спреш предлагането на горива от "Лукойл", а те очевидно нямат готовност за внасяне на неруски петрол в рамките на 3 дни, това ще доведе до изкривяване на пазара", уточни Панев.

Депутатът от ПГ "Продължаваме промяната - Демократична България" коментира и бюджетът за 2024 г., който народните представители все още обсъждат.

"Бюджетът е направен така, че дефицитът от 3% да бъде удържан, но не с цената на големи жертви. Тоест, имаме достатъчно големи буфери, които при по-малко приходи в бюджета, да балансират", обясни Панев.

Владислав Панев подчерта, че Западна Европа влиза в много трудни икономически времена, а тя е основен партньор на България.

"Това ще окаже влияние на икономическия растеж на България - тази и другата година. Това означава, че, за да си стъпим на краката и да излезем по-силни от тази ситуация, имаме нужда от силни реформи, които се случват с доста бавни темпове", коментира депутатът.

Източник и кадър БНТ