Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на съвместния брифинг с председателя на Събранието в Република Северна Македония Талат Джафери.

Желязков е на посещение в Скопие по покана на Джафери.

“Вярваме, че разумът и политическата воля ще надделеят и още тази година ще имаме възможност да адмирираме началото на преговорите на РСМ с ЕС. За нас е изключително важно РСМ и Албания да вървят заедно по този път”, посочи председателят на Народното събрание.

Желязков напомни, че същинското начало на преговорите с ЕС минава през промените в Конституцията и вписването на българите в основния закон.

“За нас е важно, че позицията на Република България е безалтернативно за приемането на РСМ в ЕС. В този смисъл миналата година българският парламент категорично прие декларация, с която прие “френското предложение” и предпоставка, която някой би нарекъл исторически компромис, но този компромис е в името на нашите народи и в този смисъл българската позиция не е по-различна от позицията, която се споделя от мнозинството в македонския парламент”, посочи той.

Желязков напомни, че правата на българите трябва да бъдат защитени и да бъде прекратен говорът на омразата.

“Говорихме за изпълнението на договора от 2017 г. Отбелязахме, че доверието, което трябва да градим, трябва да се противопостави на езика на омразата, а гаранция за това е активното спазване на правата на българската общност, като промяната в Конституцията е част от този път”, каза той.

Талат Джафери заяви, че е подчертал важността на европейската перспектива на РСМ за Западните Балкани.

“Разговаряхме с г-н Желязков за по-доброто сътрудничество между Парламентите на двете страни с акцент европейските въпроси - на всички равнища, с теми от съвместен интерес. Общият ни интерес е сътрудничеството по отношение на европейските въпроси. Подчертах важността на европейската перспектива на РСМ, както и за държавите от Западните Балкани. Това е от голямо значение, имайки предвид актуалните геополитически въпроси в региона”, каза Джафери.

Той напомни, че все още няма мнозинство от две-трети в Събранието в РСМ за приемане на промените в Конституцията.

Росен Желязков е на посещение в Скопие заедно с министъра на културата Кръстю Кръстев. По-рано двамата се поклониха пред тленните останки на Гоце Делчев.

Източник и кадър БНТ