На 5 юли Бургас имаше възможността да се потопи в един наистина магически концерт. Името „Музикална магия“ не успява да улови цялата мощ, скрита зад това наистина великолепно музикално изживяване. Виновник за мероприятието, е маестро Йордан Камджалов, а повод за събитието - турне, 70-годишнината на Плевенска филхармония. Солист на завладяващите концерти е кларнетистът Атанас Маринов, подкрепен от едноименната фондация на знаменития диригент. В програмата прозвучаха Паганини – Каприз № 24; Бизе – “Кармен” от Сюити 1 и 2, Брамс – “Унгарски танц” 1 и 5, Сарасате – "Кармен - фантазия" и други великолепни произведения. В Бургас отговорна за организацията на събитието бе любимата на всички Маруся Русева, която от години се грижи за разнообразния културен афиш на града. Възторг от събитието споделя и PR-а на Държавна Опера Бургас - Теменуга Захариева. Ето какво разказа тя:

"След успешното начало на Международния балетен конкурс в Операта, бягах до близката сграда на Културен Дом НХК - за симфоничния концерт под палката на Йордан Камджалов, когото никога не бях гледала да дирижира на живо. Макар и програмата на "Музикална магия" да бе подбрана само с популярни партитури, които по‐лесно достигат до възприятието и на по‐широката аудитория, бях приятно изненадана от изпълнението на оркестъра на Плевенската филхармония с концертмайстор Чавдар Вълков, добре познат на бургаската публика от успешни съвместни проекти с нашата Опера“ – разказва г-жа Захариева. „Особено бях впечатлена от солиста - безумно талантливият кларнетист Атанас Маринов, безспорен виртуоз, но не само в технически аспект, а като отражение на музикантската душа - безбрежна, в изваяните мелодии, сякаш неизлезли изпод човешки пръсти. Вещ изпълнител, който представи няколко биса, а в тях успя да влее в нотните текстове и доста голяма доза импровизационни решения. За финал звуча "Притури се планината" и сякаш звукът на кларинета отвари портал към един по‐съвършен свят, в който ние, несъвършените земни създания, имаме привилегията да надникнем само посредством изкуството“ – споделя впечатленията си PR-a на Операта в Бургас.
„Оркестърът бе единен и сплотен емоционално. А Йордан Камджалов, бе същ музикален гуру, който не само дирижираше партитурите - достатъчно атрактивни, сами по себе си, но водеше психологическо‐философския контекст на случващото се. Изумително преживяване! Изкуството е живот, и животът е изкуство. А изкуството е безусловна любов," завършва разказа си Теменуга Захариева.
Впечатленията от вечерта споделя и организаторът на събитието за Бургас Маруся Русева:

„Щастлива съм, когато залата е пълна. Още по-щастлива съм, когато от нея излязат усмихнати и развълнувани хора! Това, което се случи в Културен Дом НХК беше магия. Музикална магия, поднесена от Плевенска Филхармония под диригентската палка на маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов. Разпродадена зала и опашка от чакащи на "търси се". Благодаря на Плевенска филхармония и Любомир Дяковски, че вече 4 години доставят такава наслада за сетивата с различните си проекти! Благодаря на публиката, която напълни залата до последния стол! Благодаря, маестро Йордан Камджалов за магията, която сътворихте!“ – казва тя, преди да поеме към поредния си ангажимент, свързан с организация на още и още арт събития, на които публика и изпълнители да се срещнат в специална интеракция, безкрайно зареждаща и за двете страни. Лятото в Бургас скука няма, а благодарение на Маруся – цяла година гостуват прекрасни артисти от всички направления. Благодарим, Муси!