Премахване на фигурата на главния прокурор са обсъдили ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, съобщи пред журналисти депутатът от ДПС Делян Пеевски, който преди два дни беше избран за член на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание.

Вчера съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов разговаря с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски в стаята на Движението в парламента във връзка с конституционната реформа и състава на Комисията по конституционни въпроси.

„Видяхте, че приехме механизма за контрол върху главния прокурор и също така обсъждахме и с г-н Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло, да я няма в новата конституция“, каза Пеевски пред журналисти днес след разговор с министъра на правосъдието Атанас Славов.

„Сега това предложение дойде от тях - за премахване на фигурата, ние ще мислим върху това, но по-скоро ще бъдем съгласни“, заяви още депутатът от ДПС. Той уточни, че предложението е дошло от ПП-ДБ.

Пеевски посочи, че преди година и половина от ДПС са внесли проект за промени в Конституцията. Тогава орязахме изцяло правомощията на главния прокурор, сега сигурно ще вървим към премахване на тази фигура, добави той.

Попитан дали са видели проект на ПП-ДБ, Пеевски каза, че не са видели такъв за момента, но го очакват. Той коментира, че търсят консенсус по темите. По думите тук не става въпрос за една личност. Всички имат проекти, ще седнем, ще работим върху всички, трябва да намерим общо съгласие, заяви Пеевски. По думите му никой не може да доминира в тази комисия. Това е конституцията на България, трябва да я направим заедно, допълни той.

Източник и кадър БНТ