Тези заплахи идват от имейли, регистрирани в гугъл, а те от своя страна са регистрирани в мрежа, която не може да се достъпи и да се установи източника. По това работят американските служби. Тъй като гугъл е тяхна отговорност, те трябва да установят това. Всички заплахи, които са идвали от ученици и други, в рамките на не повече от 24 часа сме ги установявали и сме взимали мерки. Тук не става въпрос за това. Предположенията са най-различни. Водещата теория е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. След като имат категорично становище по този въпрос партньорските служби, ще го споделим с вас. Това заяви в Малко Търново министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод заплахите, отправени към редица училища в Бургас, София и Варна.

Протоколът за действие се спазва, той е от 2000 година. Днес свиквам междуведомствена работна група, която да прегледа този протокол, за да може да се анализират реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация – в случая на училища. Това, което се случва с нас, се случва с много европейски страни в момента, източниците на атака са едни и същи, подходите са едни и същи, подходите са едни и същи. Сигнализирали сме за това партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява да са регистрирани имейл адреси или да се ползват телефони, от които идват тези заплахи. Те работят по установяване на източника, така че се надяваме скоро той да бъде установен. А по отношение на протокола – до дни ще имаме промяна, така че да се преценя кога е необходимо да се евакуират училища, летища и друг тип обекти.“, каза той.

Министър Демерджиев заяви, че не вижда връзка с изборите, защото тези атаки не се случват само на територията на България.